Săptămâna viitoare va avea loc un summit pe această temă la sediul de la Bruxelles. Președinții și șefii guvernelor ale statelor membre UE iau în calcul un acord care prevede refacerea stocurilor de gaze dar odată cu aceste discuții se vor lua măsuri și în legătură cu plafonarea prețurilor la energie pe care consumatorii casnici trebuie să le suporte.

Tema energiei este unul dintre principalele subiecte care îi preocupă pe oficialii europeni în aceste zile având în vedere că săptămâna trecută UE a anunțat încetarea importului de gaze de la ruși, cel mai important furnizor de acest fel până la ora actuală. Cu toate că în urma aceste acțiuni Comisia Europeană a luat în vedere această măsură pentru a se distanța de dependența față de Rusia, fiecare stat membru UE a fost nevoi să facă un compromis, având în vedere presiunile puse de către consumatorii din toate țările.

Neînțelegerile din interiorul UE în legătură cu modalitatea cu care ar trebui tratată această creștere haotică a prețurilor la energie sunt din ce în ce mai pregnante. Așadar, țările din sudul Europei au pretenția ca această problemă să fie rezolvată în cel mai scurt timp pe când, țările nordice îndeamnă la prudență în ceea ce privește această problemă foarte delicată pe plan internațional.

Un al doilea set de măsuri

La nivel comunitar, propunerea unor diplomați UE ar fi ca acest nou tip de măsuri se vor axa pe sprijinirea veniturilor consumatorilor mai săraci, asigurând prin plata parțială a facturilor, vouchere dar mai au în vedere și susținerea companiilor grav afectate de criza energetică. Această variantă va fi abordată cu următoarea întâlnire a liderilor europeni, mai precis la summitul care va avea loc pe 24 și 25 martie.

Planul independenței energetice al UE

Un plan iniţial, publicat săptămânile trecute, a inclus o creştere semnificativă a importurilor de GNL şi triplarea capacităţii UE de a furniza energie eoliană şi solară până în 2030.

Dar, în timp ce ţările UE s-au unit în a susține obiectivul de a abandona combustibilii fosili ruşi, ele rămân împărţite dacă să sancţioneze petrolul şi gazele ruseşti.

Statele Unite, care se bazează mai puţin pe combustibilii ruşi, au interzis importurile acestora în urmă cu două săptămâni. Germania şi Ungaria se numără printre ţările UE care se opun sancţiunilor, despre care spun că ar cauza prejudicii economice.

Polonia şi Letonia, spun că sutele de milioane de euro pe care Europa le trimite Rusiei pe zi pentru aprovizionarea cu energie finanţează de fapt războiul.