Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a arătat că aderarea la Uniunea Europeană, cerută luni de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre. În acest moment există „opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27, a precizat preşedintele Consiliului European, conform AFP.

„Aderarea o solicitare exprimată de multă vreme de Ucraina. Dar în interiorul UE există diferite opinii şi sensibilităţi cu privire la extindere. Ucraina va transmite o solicitare oficială, Comisia Europeană va trebui să formuleze un aviz oficial şi Consiliul se va pronunţa”, a explicat Michel.

Într-o înregistrare video difuzată în social media, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la susţinătorii săi din Europa să permită aderarea „imediată” a ţării sale, printr-o „procedură specială”, exprimându-şi convingerea că Ucraina „şi-a câştigat” acest acces.

Mesajul Ursulei von der Leyen: Este una dintre noi şi o dorim în UE”

Anterior, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că Ucraina este „una dintre noi şi o dorim în UE”.

„Avem un proces cu Ucraina care este, de exemplu, integrarea pieţei ucrainene în piaţa unică (…) Avem o cooperare foarte strânsă pe reţeaua energetică, de exemplu”, a mai declarat Ursula von der Leyen în acelaşi interviu pentru Euronews.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat şi el că au existat discuţii referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, în noaptea de duminică spre luni, liderul de la Kiev a scris următoarele:

„Am avut o convorbire telefonică cu Ursula von der Leyen. Am discutat despre decizii concrete privind consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, asistență macrofinanciară și aderarea Ucrainei la UE.”, a spus el.

Asistenţă de urgenţă Ucrainei de la UE

Pe de altă parte, Uniunea Europeană va acorda asistenţă de urgenţă Ucrainei, la solicitarea acestei ţări. În plus, UE este pregătită să ajute şi celelalte ţări din regiune, dacă va fi nevoie, România aflându-se şi ea printre acestea.

Solicitarea de asistență în materie de protecție civilă a venit din partea Guvernului Ucrainei. Comisia Europeană a răspuns prompt şi a anunţat că va trimite materiale de îngrijire medicală, cum ar fi: truse de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecție și dezinfectanți. Pe lista ajutoarelor se mai află şi corturi, echipamente de stingere a incendiilor, generatoare de energie și pompe de apă.

“Acest sprijin acordat Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE include oferte din partea Sloveniei, României, Franței, Irlandei, Austriei, deja făcute săptămâna trecută, precum și asistență suplimentară din partea Croației, Germaniei, Italiei, Lituaniei, Spaniei, Danemarcei și Suediei, care include peste 2 milioane de articole esențiale”, a precizat Comisia Europeană.