Premieră în Europa. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie. Uniunea Europeană a reușit să importe mai mult gaz natural lichefiat din SUA decât din Rusia.

Europa face astfel un pas important având în vedere incertitudinile declanșate de războiul din Ucraina, a mai spus Fatih Birol, care subliniază faptul că aceasta este prima lună din istorie în care Executivul european a reușit o astfel de performanță.

„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale din Rusia către UE fac în așa fel încât aceasta să fie prima lună din istorie în care Uniunea Europeană a importat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite decât prin gazeducte din Rusia”, a anunțat Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, citat de agenția italiană Ansa.

UE a importat mai multe gaze lichefiate din SUA decât din Rusia

Totodată, el a subliniat faptul că Uniunea Europeană are în continuare de depus eforturi majore astfel încât să se poată pregăti pentru o iarnă grea, având în vedere scăderea ofertei rusești.

„Scăderea ofertei rusești necesită eforturi pentru reducerea cererii UE și pregătirea pentru o iarnă grea”, adaugă Birol.

Amintim faptul că de la declanșarea războiului din Ucraina și până în prezent, gigantul rus Gazprom a redus producția de gaze cu 8,6%. În același timp, Gazprom mai anunța și că exporturile către țările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI, fostele republici sovietice) au fost reduse cu 31%.

Conform datelor centralizate, media zilnică a exporturilor în iunie a scăzut cu un sfert față de luna mai.

Liniile gazoductului Nord Stream se închid pe 11 iulie

Trebuie menționat și faptul că o mișcare pe piața gazelor are loc în perioada 11-21 iulie, moment în care liniile gazoductului Nord Stream vor fi închise, a informat operatorul Nord Stream Ag.

Motivul invocat de sursa citată îl reprezintă lucrările de întreținere, care au loc anual. „În perioada 11-21 iulie 2022, compania Nord Stream Ag va efectua o închidere temporară a ambelor conducte ale Nord Stream, pentru a efectua lucrările de întreținere planificate, inclusiv teste ale componentelor mecanice și ale sistemelor de automatizare, pentru a garanta o funcționare eficientă, sigură și fiabilă a gazeductului”, afirmă mesajul transmis de Nord Stream Ag.

Pe de altă parte, în Europa există temeri conform cărora Rusia ar putea prelungi închiderea gazoductului Nord Stream 1.