Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a anunțat marți că l-a interpelat pe comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, în Parlamentul European, cu privire la situația dramatică a românilor care muncesc în alte țări ale Uniunii.

Astfel, Bogdan avertizează că există semnale cu privire la condițiile revoltătoare în care muncesc românii și în alte țări, cum ar fi Italia și Austria, nu doar în Germania.

”Situație dramatică a muncitorilor români”

Liberalul susține că nu mai dorește ca românii să fie umiliți și nici să nu mai fie nevoie ca aceștia să iasă în stradă pentru a cere să le fie respectate drepturile și libertățile fundamentale.

”Din cauza situației dramatice a unor muncitori români aflați în alte țări și a evenimentelor recente din Germania, săptămâna trecută am trimis o interpelare la Comisia Europeană.

După cum știm, UE are obligația de a proteja drepturile tuturor lucrătorilor din Uniune, indiferent de locul în care muncesc în spațiul comunitar. Mai există semnale despre condiții revoltătoare în Italia și Austria, deci este obligatoriu să primim niște răspunsuri.

E bine, astăzi începând cu orele 16.00, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, răspunde unor întrebări, în cadrul Comisiei de ocupare a forței de muncă, afaceri sociale și incluziune din cadrul Parlamentului European”, a scris marți Rareș Bogdan pe Facebook.

Schimbarea legislaţiei cu privire la Agenţiile de Plasare

”Ne mai interesează situația lucrătorilor transfrontalieri, dar și ce acțiuni va întreprinde Comisia pentru ca asemenea forme de abuz îndreptate împotriva lucrătorilor sezonieri – fie ei români sau cetățeni ai altui stat european – să nu se mai repete.

Sigur, mă interesează în primul rând soarta românilor, căci nu mai doresc ca ei să fie umiliți și nevoiți să iasă în stradă pentru a cere să le fie respectate drepturile și libertățile fundamentale.

Din partea Delegației române la PPE vor lua parte la discuție și vor susține cauza fraților noștri colegii mei Gheorghe Falcă și Eugen Tomac”, a precizat europarlamentarul.

În context, trebuie menționat faptul că și ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a declarat că intenţionează să meargă în Italia şi Spania pentru a discuta cu românii din aceste ţări despre condiţiile de muncă şi calitatea vieţii lor şi, totodată, are în vedere schimbarea legislaţiei din România cu privire la activitatea Agenţiile de Plasare a Forţei de Muncă.

Discuții bilaterale între miniștri

”Rămân implicată în discuţiile bilaterale pe care le am cu miniştrii din ţările în care avem comunităţi mari de români.

Când se vor ridica restricţiile de acces pe piaţa muncii ale muncitorilor în Italia, îmi pregătesc o deplasare acolo pentru a discuta cu românii noştri.

Urmează Spania. Toate aceste întâlniri îmi sunt utile pentru că, pe lângă rezultate concrete pentru calitatea vieţii lor acolo şi a condiţiilor de muncă, am în vedere schimbarea legislaţiei din România cu privire la activitatea Agenţiilor de Plasare a Forţei de Muncă.

Este adevărat, 15% din totalul românilor noştri pleacă prin agenţii de plasare a forţei de muncă, dar acest lucru nu înseamnă că nu văd anumite măsuri necesare la nivelul acestor entităţi pe care le doresc responsabile şi în strânsă colaborare cu instituţiile în domeniu pentru a ne asigura că, înaintea plecării din ţară, românii sunt bine informaţi în legătură cu prevederile contractuale”, a menţionat Violeta Alexandru.