Guvernul din Elveția a raportat joi că valoarea activelor înghețate rusești a scăzut la 6,3 miliarde de franci elvețieni. Scăderea vine după ce, de la începutul lunii aprilie, guvernul elvețian a eliberat active de aproximativ 3,4 miliarde de franci, care erau blocate provizoriu, și a înghețat altele în valoare de 2,2 miliarde de franci.

Cifra a marcat o scădere față de fondurile de aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni pe care guvernul a raportat că au fost înghețate la 7 aprilie. Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a precizat că fondurile nou înghețate – 2,2 miliarde de franci – au fost mai puține decât cele care au fost eliberate.

„Nu putem îngheța fonduri dacă nu avem suficiente motive”, a declarat, un oficial de rang înalt din cadrul agenției Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancțiunile.

Presiunea asupra Elveției a crescut

Presiunea a crescut asupra Elveției – o destinație populară pentru elita Moscovei și un loc de păstrare a averii rusești – pentru a identifica și îngheța mai rapid activele a sute de ruși sancționați.

La începutul lunii mai, Comisia Helsinki din SUA, o comisie independentă finanțată de guvern care analizează probleme de securitate, cooperare și drepturile omului în Europa, a numit Elveția „unul dintre principalii susținători ai dictatorului rus Vladimir Putin și ai acoliților săi”, despre care comisia a spus că au folosit „legile elvețiene de secretizare pentru a ascunde și proteja veniturile obținute din crimele lor”.

Elveția respinge acuzațiile

Guvernul elvețian a respins acuzațiile, în timp ce președintele elvețian Ignazio Cassis a cerut guvernului american „să corecteze imediat această impresie înșelătoare” în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters.

Băncile elvețiene dețin până la 213 miliarde de dolari din averea oligarhilor ruși, estimează băncile elvețiene UBS (UBSG.S) și Credit Suisse (CSGN.S).

Numai Credit Suisse a înghețat aproximativ 10,4 miliarde de franci elvețieni până în martie, în conformitate cu sancțiunile impuse în legătură cu invazia.

În timp ce băncile și administratorii de active pot îngheța provizoriu fondurile, oficialii SECO au declarat joi că fondurile trebuie să fie eliberate dacă nu pot stabili că activele sunt deținute sau controlate direct de o persoană sancționată.