Novak Djokovic a reușit duminică să obțină prima victorie în fața statului australian, asta după ce un judecător a respins cererea guvernului de amânare a audierii în cazul sportivului. Astfel, aaudierea va avea loc până la urmă luni dimineață.

Ce decizie a luat un judecător în cazul lui Novak Djokovic

Autoritățile australiene au încercat să amâne audierea lui Djokovic până miercuri, dar cererea acestora a fost respinsă, așa că va avea loc, așa cum a fost programată, luni, la ora locală 10. Și Djokovic va participa la audieri, însă în mod virtual, pentru că se află în carantină într-un hotel din Melbourne.

Magistratul trebuie să decidă dacă poate concura la Australian Open, sau va fi trimis acasă după ce viza sa a fost anulată. Judecătorii vor trebui să decidă concret dacă Guvernul australian și angajații vamali au comis erori în ceea ce privește procesarea vizei lui Novak Djokovic, și dacă decizia lor de a o revoca este corectă. Avocații lui Djokovic au adus dovezi care demonstrează că acesta a trecut prin boală și prin urmare, spun ei, ar trebui să i se permită accesul în Australia chiar și în condițiile în care nu este vaccinat.

De cealaltă parte, autoritățile spun însă că regula potrivit căreia cei care au trecut prin boală pot intra în Australia li se aplică doar australienilor care se întorc în țară și nu străinilor. Nu în ultimul rând, avocații tenismenului au cerut ca acesta să fie mutat din hotelul în care stă în carantină și care a fost criticat pentru condițiile proaste, într-un centru de cazare unde Novak Djokovic ar putea să se și antreneze înainte de Australian Open.

Guvernul australian nu i-a dat sportivului nicio garanție

Guvernul australian nu i-a dat lui Novak Djokovici garanția că va fi acceptată o scutire medicală pe care acesta a declarat că o are pentru a intra în Australia fără a fi vaccinat împotriva COVID-19, au declarat duminică avocații guvernului într-un dosar depus la instanță, relatează Reuters.

Dosarul a fost depus, înaintea audierii în instanță care va avea loc luni, în apărarea deciziei guvernului de a interzice intrarea în țară a jucătorului numărul unu mondial, din cauza statutului său de vaccinare antiCOVID-19.

Djokovici speră să câștige cel de-al 21-lea turneu de Mare Șlem al său la Australian Open, care va începe la Melbourne, pe 17 ianuarie. El este momentan izolat într-un hotel folosit pentru solicitanții de azil. Sârbul contestă decizia de anulare a vizei sale după ce a fost oprit la sosirea pe aeroportul din Melbourne, joi dimineața devreme.

De asemenea, guvernul a contestat cererea lui Djokovici de a fi scutit din punct de vedere medical de cerințele de vaccinare din Australia, pe motiv că a contractat COVID-19 la mijlocul lunii decembrie.

„Nu există niciun indiciu că solicitantul a avut o „boală medicală majoră acută” în decembrie 2021. Tot ce a spus este că a fost testat pozitiv pentru COVID-19″, se arată în prezentarea guvernului.

Controversa legată de Djokovici a zguduit tenisul mondial, a provocat tensiuni între Serbia și Australia și a devenit un subiect aprins de discuție pentru oponenții mandatelor de vaccinare din întreaga lume.