Prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a declarat luni că social-democraţii vor avea „cu siguranţă” o propunere de premier după alegerile parlamentare, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, va prezenta săptămâna viitoare toate deciziile politice care se vor lua pe această temă.

Anunțul Gabrielei Firea

„La PNL nu este atât de certă (propunerea ca premier să fie numit Ludovic Orban după alegerile parlamentare – n.r.). Înţeleg că domnul Orban este prima variantă, dar nu şi ultima, iar din partea USR este domnul Cioloş, care a fost supranumit de cetăţeni şi de mass media ‘premierul zero’, deci ofertele nu sunt foarte tentante pentru români. Cu siguranţă vom avea şi noi o propunere serioasă, o persoană foarte bine pregătită, o persoană care să pună oamenii pe primul loc şi, de asemenea, printre colegii noştri cu siguranţă vom reuşi să identificăm cei mai pregătiţi colegi pe toate domeniile de activitate. Daţi-mi voie să vă spun doar atât, ceea ce s-a decis în cadrul Biroului Permanent Naţional – preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, va anunţa săptămâna viitoare toate aceste decizii care se iau la nivel politic şi care vizează viitorul guvern. Spun acum ferm – muncim, prezentăm programul de guvernare, ne prezentăm specialiştii, dorim să câştigăm, să guvernăm, nu fugim de guvernare nici măcar în astfel de momente grele”, a spus Firea, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, întrebată dacă social-democraţii vor avea o propunere de premier după alegerile parlamentare, aşa cum PNL a anunţat că îl propune pe Ludovic Orban.

Ea a adăugat că PSD s-a pregătit în primul rând cu un document strategic – programul de guvernare pe toate domeniile de activitate, iar săptămâna viitoare presedintele partidului va anunţa şi deciziile la nivel politic.

Candidaturile depuse de formaţiunile politice şi independenţi la alegerile parlamentare în circumscripţiile electorale din ţară rămân luni definitive. Birourile electorale de circumscripţie constată rămânerea definitivă a acestora, după expirarea perioadei de contestare a deciziilor de admitere sau respingere a candidaturilor în instanţă.

BEC va centraliza numărul de candidaturi definitive

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi la parlamentare în circumscripţiile electorale din ţară a fost 22 octombrie. Deciziile birourile electorale de acceptare sau respingere a candidaturilor au putut fi contestate în instanţă, existând două căi de atac – la Tribunal şi Curtea de Apel. Potrivit legii, candidaturile rămân definitive cel mai târziu pe 2 noiembrie.