Proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău” a fost aprobat de către Comisia Europeană – CE, pe 26 octombrie 2020. Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, se arată într-un comunicat de presă.

„Acest nou proiect este cel de al doilea depus de Guvernul PNL pentru care România primește finanțare europeană. Aceste investiții majore în infrastructura României nu ar fi fost posibile fără implicarea Guvernului PNL condus de Ludovic Orban și sprijinul Comisiei Europene. România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuție din partea Fondului de coeziune pentru «Construcția variantei de ocolire Bacău», selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, «Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T si a metroului» din cadrul programului operațional «Infrastructura Mare».

Mai apoi, țara noastră a furnizat Comisiei toate informațiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu, iar Comisia Europeană a aprobat spre finanțare acest mare proiect de infrastructură”, a declarat europarlamentarul Gheorghe FALCĂ. 

„Moldova nu este uitată” 

Totodată, Falcă a subliniat faptul că acestea este deja ”al doilea mare proiect de autostradă”, inițiat de Guvernul PNL.

„Este deja al doilea mare proiect de autostradă pentru care Guvernul României obține finanțare din fonduri europene în această toamnă. La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană aproba 875 de milioane de euro pentru Autostrada Sibiu – Pitești. Este încă o dovada a faptului ca Moldova nu e uitată. Astfel, prima porțiune de autostradă pentru zona Moldovei, și anume Varianta de ocolire a Bacăului, beneficiază începând de astăzi de finanțare europeană. Și asta in condițiile în care, anul trecut, vechea guvernare PSD a trimis CE documentații incomplete, fără planuri de management de mediu, pentru mai multe obiective de infrastructură.

Iar guvernarea PNL în mai puțin de un an de zile a obținut cofinanțare europeană pentru ambele proiecte. De data aceasta, reprezentanții europeni au găsit parteneri de dialog și iată că munca de echipă și seriozitatea cu care sunt transmise datele și informațiile solicitate de către Comisie dau roade”, a adăugat el.