Marcel Ciolacu a explicat, luni, care sunt problemele din România cu privire la implementarea certificatului verde. Liderul PSD spune că nimeni n-a venit cu vreo procedură neconstituţională.

Guvernul și-a asumat răspunderea privind legea certificatului COVID

Asumarea răspunderii Guvernului pe legea certificatului COVID este o variantă constituţională, a declarat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD. El a adăugat că nu există însă o decizie în acest sens.

„N-am avut această discuţie, avem o propunere legislativă. (…) Nu există o astfel de decizie. Sunt variante, este normal să avem variante de lucru.

u toţii ne dorim să fim cât mai eficienţi în toate domeniile, inclusiv în domeniul sănătăţii”, a declarat liderul PSD la finalul la şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă asumarea răspunderii Guvernului este o variantă, el a arătat că „este o variantă constituţională”.

„Este o variantă constituţională. Sunt proceduri constituţionale. Important este că nimeni n-a venit cu vreo procedură neconstituţională sau neparlamentară”, a explicat preşedintele Camerei Marcel Ciolacu.

„Vom vedea după o decizie a coaliţiei”, a completat el, întrebat dacă se poate spune că pe 1 ianuarie acest proiect va fi trecut de Parlament şi promulgat de preşedinte.

Ce presupune decizia Guvernului de luni

Potrivit documentului, Executivul și-a asumat răspunderea privind legea certificatului verde. Ce înseamnă asumarea răspunderii Guvernului vezi mai jos:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.