Pandemia COVID-19 va avea același sfârșit ca gripa spaniolă?

Conceptul de „Zero COVID”, până mai ieri o ambiție realistă, pare să devină o amăgire, în condițiile în care variantele virusului continuă să călătorească prin lume, circulând printre oameni și animale, arată un comentariu FoxNews.

Din fericire, valurile inițiale ale pandemiei, etapele devastatoare ale transmiterii virusului, cu o rată ridicată de îmbolnăviri grave, s-au încheiat în mare parte a lumii. Asta nu înseamnă că virusul a dispărut sau că transmisia este mai scăzută. Mai curând, se poate spune că pandemia trece în următoarea fază, devenind endemică. Și este aproape sigur că pandemia de COVID-19 va evolua similar cu virusul gripal din 1918.

În urmă cu un secol, o nouă tulpină de gripă avea să ucidă peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume. Cu timpul, cei care au contractat virusul și au supraviețuit au început să aibă imunitate, viața revenind la normal câțiva ani mai târziu. Dar virusul nu a dispărut. A continuat să sufere mutații, cu focare sezoniere ale unor variante mai ușoare, atenuate de vaccinuri și tratamente.

Omicron, ar putea fi calea spre a face acest virus endemic

Poate că este prea devreme pentru a spune cu certitudine, dar cea mai nouă variantă de îngrijorare, Omicron, ar putea fi calea spre a face acest virus endemic. Datele de până acum despre Omicron arată se înregistrează mai multe cazuri în rândul celor vaccinați și nevaccinați, dar simptome mai ușoare sunt raportate în ambele grupuri.

Rata globală actuală de deces (0,8%) este aproape la jumătate față de cea de iarna trecută

La aproape doi ani de când a fost raportat primul caz de COVID-19 în Wuhan, combinația dintre virulența redusă, imunitatea naturală, vaccinare și protocoalele de tratament actualizate au redus daunele acestui virus. Rata globală actuală de deces (0,8%) este aproape la jumătate față de cea din timpul iernii anului trecut (1,4%) și de 10 ori mai mică decât în valul inițial, din primăvara anului 2020 (8%).

Americanii nu au nevoie de o conferință de presă la Casa Albă de fiecare dată când se anunță o nouă variantă de îngrijorare SARS-CoV-2, mai ales că acestea devin mai blânde. Pentru a pune capăt isteriei, oficialii din domeniul sănătății publice trebuie să comunice în mod eficient date precise, bazate pe informații exacte, și nu pe diverse presupuneri.

Americanii nu ar trebui să primească actualizări de sănătate de la Big Pharma

Mass media a relatat că CEO-ul Pfizer sugerează că ar putea fi necesară o a patra doză de vaccin, provocând deja frustrare și îngrijorare. Acest lucru poate fi valabil pentru persoanele cu risc ridicat. Cu toate acestea, dezbaterea actuală despre doza booster este prematură. De asemenea, americanii nu ar trebui să primească actualizări de sănătate de la Big Pharma.

Perspectiva științifică este de a maximiza viața, minimalizând moartea

Un mic grup de oameni care iau cele mai multe decizii politice perpetuează această pandemie și prelungesc panica, prin interviuri, conferințe de presă, anunțarea zilnică a cazurilor, concentrându-se mai curând pe omiterea riscurilor, decât pe reducerea lor.

Încercarea constantă a Casei Albe și a altor oficiali guvernamentali de a promova vaccinarea și a restricționa tot ce se poate până când vom avea zero Covid poate fi o tactică bună în timpul ciclurilor electorale, dar perspectiva științifică este de a maximiza viața, minimalizând moartea.

Acțiunile viitoare ar trebui să se concentreze pe reducerea spitalizărilor provocate de COVID, permițând în același timp circulația formelor ușoare ale bolii. Acest lucru se poate face prin vaccinare și alegeri sănătoase. A venit timpul să ne întoarcem la normalitate, fără obligativitatea purtării măști și carduri de vaccinare.