Premierul Petkov a luat prima decizie după numire

Kiril Petkov, noul premier al Bulgariei, a anunţat marţi că toţi miniştrii vor avea nevoie de certificatul sanitar COVID-19 pentru a participa la şedinţele de guvern, iar acest certificat va deveni obligatoriu de asemenea pentru toţi funcţionarii publici, măsură menită să stimuleze imunizarea în ţara cu cea mai redusă rată a vaccinării anti-COVID-19 în UE, relatează agenţia EFE.

”Primul meu ordin astăzi va fi ca în Consiliul de Miniştri să se poată intra numai cu certificatul verde”, a declarat liderul noii coaliţii guvernamentale de la Sofia, alcătuită din patru partide şi care a trecut luni de votul de încredere al parlamentului.

Kiril Petkov a adăugat că certificatul verde – care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test negativ recent – va fi obligatoriu de asemenea pentru toţi angajaţii ministerelor şi ai altor instituţii publice.

Acest document este obligatoriu din octombrie în Bulgaria pentru accesul în spaţiile publice închise, precum barurile, centrele comerciale sau teatrele, nu însă şi la locul de muncă.

Noul premier bulgar a insistat că numai prin creşterea procentului populaţiei vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă – în prezent de numai 26,5% – pot fi evitate restricţii antiepidemice care implică închiderea economiei.

Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.959 de noi cazuri de COVID-19 şi 152 de decese asociate acestei boli.

Kiril Petkov a fost ales premier în cursul zilei de luni, 13 decembrie

Noul premier al Bulgariei a fost ales de Parlament cu o majoritate de voturi, după ce partidul „Continuăm Schimbarea”, al cărui lider este a reușit să alcătuiască o coaliție guvernamentală de patru partide.

Parlamentul de la Sofia l-a ales luni ca prim-ministru pe omul de afaceri Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, liderul partidului Continuăm Schimbarea (PP), absolvent al universităţii americane Harvard, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Deputaţii au votat cu o majoritate de 134 de voturi din 240 după ce PP a reuşit să alcătuiască o coaliţie guvernamentală de patru partide.

Potrivit sursei citate, Kiril Petkov, l-a anunţat sâmbătă pe preşedintele Rumen Radev că a reuşit să formeze un guvern de largă coaliţie, care este gata să preia guvernarea luni, pentru a pune capăt îndelungatului impas politic în care se află această ţară.

Noul partid centrist bulgar anticorupţie ‘Continuăm schimbarea’ (PP) a anunţat vineri că a semnat un larg acord de coaliţie cu alte trei formaţiuni – Partidul Socialist, Bulgaria Democratică (centru-dreapta, anticorupţie) şi ‘Există un astfel de popor’ (antisistem, populist) – după opt luni de blocaj politic.

Acordul generează speranţe pentru reluarea reformelor anti-corupţie în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după un deceniu în care premier a fost politicianul de centru-dreapta Boiko Borisov.