UPDATE: Biroul Electoral Central a anunțat miercuri seară rezultatele finale de la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Astfel, ordinea partidelor rămâne neschimbată, însă procentele s-au modificat ușor față de cele provizorii cunoscute până acum. Datele sunt: PSD – 28,9%; PNL – 25%; USR PLUS – 15%, AUR 9,8%. PMP și Pro România nu intră în Parlament

Anterior acestor date, apăruse informația că Băsescu a dat lovitura maximă! E șoc în toată România. Se refac toate calculele după ce, pe surse, a apărut informația că Partidul Mișcarea Populară a făcut pragul electoral de 5%. Anunțul a fost făcut de  România TV, care a citat surse din BEC. Jurnaliștii de la RTV au explicat că ar mai fi de numărat voturile în doar câteva secții de votare, însă PMP pare să aibă 5%. În plus, trebuie rezolvate și cele aproape 2.000 de contestații depuse de PMP, care s-a plâns că în multe secții în care a avut reprezentanți nu a avut niciun vot, deși aceștia își exprimaseră opțiunea.

Decizia vine ca un șoc peste toată clasa politică, mai ales că lucrurile păreau a fi clare inclusiv pentru cei de la PMP. Chiar Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat, miercuri, că și-a dat demisia, din cauza faptului că formațiunea nu a depășit pragul electoral.

”Am avut în această dimineaţă o şedinţă lungă cu colegii mei din PMP, Colegiul naţional al PMP şi pentru că sunt conştient că cu toţii ne doream mai mult, cu toţii aşteptam un rezultat mult mai bun, am luat decizia de a informa pe colegii că îmi asum acest rezultat care ne nemulţumeşte, mă nemulţumeşte, dar în politică trebuie să priveşti viaţa în ochi exact aşa cum este şi să îţi asumi şi lucruririle care îţi plac şi lucrurile care îţi plac mai puţin. Prin urmare, pentru că îmi asum acest rezultat mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară urmând ca colegul meu preşedintele executiv Marius Paşcan se preia funcţia de preşedinte interimar al PMP şi bineînţeles să ne consultăm în următoarea perioadă, să organizăm un nou congres”, a declarat Tomac.

Ultimele rezultate, la un pas de Parlament

Eugen Tomac a mai anunţat că au fost depuse aproape 1.100 de contestaţii la nivel naţional în secţiile unde PMP nu a obţinut niciun vot.

“Din ultimele rezultate rezultă că avem un scor de 4,90 şi pentru că PMP a avut de drept membri în foarte multe secţii de vot, în toate secţiile de vot în ţară, acolo unde avem zero voturi sau există situaţii în care avem membri care spun că au votat şi nu se regăsesc în rezultatul respectivelor secţii de vot, colegii mei au făcut contestaţii. Sunt peste 1090 de contestaţii pe care PMP le-a formulat în aceste zile către birourile electorale judeţene, către Biroul Electoral Central. Suntem conştienţi de evoluţia rezultatului şi aşteptăm cu mult interes modul cum vor fi soluţionate aceste solicitări, care sunt legitime şi necesare”, a transmis Tomac.