Toată România a rămas cu gura căscată. Cei de la AUR au dat marea lovitură la aceste alegeri parlamentare și au reușit să treacă fără probleme pragul. După redistribuire, partidul lui George Simion va avea peste 10%. Fostul președinte, Traian Băsescu, nu este deloc împăcat cu această situație.

Traian Băsescu detonează bomba!

Europarlamentarul PMP spune că nu exclude un amestec extern în alegerile parlamentare din 6 decembrie din România. Acest amestec ar fi de origine estică. Deși înființată de numai un an, AUR a reușit să treacă de opt procente în viitorul Parlament, grație unei „campanii tăcute”, desfășurate cu precădere pe internet.

Întrebat dacă AUR „a furat” la alegeri din procentele PMP, partidul pe care l-a fondat, Traian Băsescu a spus nu a negat. „Nu aș specula. Nici nu vreau să mă pronunț asupra apariției explozive a acestei noi formațiuni. Surpriza majoră este că a avut o campanie tăcută extrem de puternică în diaspora, unde au obținut rezultate absolut fabuloase. Dar încă îmi fac propriile analize. Atât, ce am observat, o campanie de o agresivitate extremă pe internet și o campanie care nu pare de sorginte românească”, a declarat Traian Băsescu, conform Digi24.

„N-am cum să vă spun mai mult, dar am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo”. Întrebat la ce se referă, fostul președinte Traian Băsescu a continuat: „Adică e un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate națiile și care s-au mai băgat și în Brexit, s-au mai băgat și în alegerile din Statele Unite și nu exclud posibilitatea să se fi băgat puțin și în alegerile din România. Dar este, la acest stadiu, o speculație”, a repetat fostul președinte.

Traian Băsescu a explicat că se bazează pe observațiile sale cu privire la „surpriza” din diaspora. „Dacă, să spunem, aici, în România, au fost activi, s-au dus, au luat steagul de fiecare dată, au umblat, în diaspora trebuie să faci o muncă gigantică să obții asemenea scoruri cum a obținut AUR. Iar acest lucru, plus dacă vă uitați la investițiile care s-au făcut pe internet, sunt lucruri care mă obligă să gândesc, ceea ce nu înseamnă că există suspiciuni majore. Dar nici nu pot să nu gândesc”, a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat dacă ar trebui să existe o investigație în acest sens, al implicării unei puteri străine în alegeri, după modelul scandalului uriaș din Statele Unite, Traian Băsescu a arătat: „Așa este, avem și experiența Oxford Analytica (n.r. – Cambridge Analytica), sunt mai multe experiențe care s-au făcut deja. Însă nu cred că eu sunt cel îndreptățit să tragă un semnal către instituții. Orice semnal și investigație care se face este una post factum, pentru că niciodată nimeni nu a modificat rezultatul alegerilor în urma unor astfel de anchete”, a punctat fostul președinte.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea