Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat vineri că a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile fostului judecător al Curţii Constituţionale Petre Lăzăroiu.

„Ieri (joi, n.r), în calitate de preşedinte, m-am autosesizat şi am sesizat Inspecţia Judiciară faţă de afirmaţiile domnului Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR, solicitând Inspecţiei să facă verificări inclusiv sub aspectul riscului de a fi fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor care s-au pronunţat în cazul la care s-a referit. Confirm că ieri (joi, n.r), o solicitare în acelaşi sens a fost primită la cabinet din partea unui membru al Consiliului care, de asemenea, a fost înaintată Inspecţiei”, a declarat Lia Savonea.

”În calitate de președinte al CSM voi convoca Secția pentru Judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme, cel mai probabil printr-un control al Inspecției Judiciare (…) Responsabilitatea formulării propunerii de constituire a completurilor specializate revenea președintelui instanței supreme sau vicepreședintelui care a coordonat activitatea în materie penală (…) Este al doilea conflict de natură constituțională, efect al nerespectării dispozițiilor legii de către conducerea acesteia, cu efecte asupra drepturilor părților la un proces echitabil.. Conduita managerială a instanței supreme trebuie să aibă un grad de exigență și rigoare la un standard ridicat. În orice caz, nu mai scăzut decât în cazul tribunalelor sau curților de apel din România”, a declarat Lia Savonea într-o conferință de presă la CSM.

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a susţinut, miercuri, la Antena 3, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a grăbit să judece dosarul lui Dragnea înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională, iar ţinta a fost ”dispariţia fostului lider al PSD de pe scena politică”, pentru că acesta venise „cu alte chestiuni noi, mai naţionaliste, mai de altă natură”.