Lipsa apei, exodul, malnutriția, dispariția speciilor. Viața pe Pământ așa cum o cunoaștem va fi fundamental transformată de schimbările climatice. Printre cele mai importante concluzii ale sale se numără o reducere a pragului peste care încălzirea globală poate fi considerată acceptabilă, potrivit Al Jazeera.

Considerat de departe cel mai cuprinzător raport despre modul în care schimbările climatice vor afecta omenirea, documentul Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) a fost obținut de agenția AFP.

Extincția speciilor, răspândirea bolilor, căldura ucigătoare, prăbușirea ecosistemului, orașe amenințate de creșterea nivelului mării. Sunt doar cîteva efecte devastatoare, care se accelerează și vor deveni evidente înainte ca un copil care se naște azi să împlinească 30 de ani, potrivit proiectului de raport.

„Ce e mai rău urmează să vină, afectând viața copiilor și nepoților noștri mult mai mult decât viața noastră”, spune proiectul de raport.

Chiar dacă principalele sale concluzii nu se vor schimba, varianta oficială a raportului va fi publicată în februarie 2022, după aprobarea sa prin consens de către cele 195 de state membre.

Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin că este prea târziu dacă raportul se publică la începutul anului viitor, având în vedere că pentru sfârșitul lui 2021 sunt programate reuniuni internaţionale cruciale.

Raportul avertizează că șocurile climatice majore anterioare au modificat dramatic mediul înconjurător și au distrus majoritatea speciilor, alimentând întrebarea dacă omenirea nu seamănă semințele propriei sale dispariții.

„Viaţa pe Pământ se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme”, spune documentul, precizînd că omenirea nu poate realiza acest lucru.

„Consecințe ireversibile”

Există cel puțin patru acțiuni principale în proiectul de raport, care pot fi supuse unor modificări minore în următoarele luni, întrucât IPCC își îndreaptă atenția către un rezumat-cheie pentru factorii de decizie politică.

Astfel, în timp ce creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului XIX a atins 1,1 grade Celsius, efectele sunt deja grave şi vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 vor fi reduse.

Cu un deceniu în urmă, oamenii de știință credeau că limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius peste nivelurile de la mijlocul sec al XIX-lea ar fi suficientă pentru a ne proteja viitorul.

Acest obiectiv apare în Acordul de la Paris din 2015, adoptat de 200 de națiuni care s-au angajat să limiteze încălzirea colectivă la „mult sub” două grade Celsius – și 1,5 grade, dacă este posibil. Tendințele actuale sugerează o creștere de cel puțin 3 grade Celsius.

Modelele anterioare prevedeau că schimbările climatice nu vor fi observate înainte de 2100. Însă proiectul ONU spune că încălzirea globală chiar și peste 1,5 grade Celsius ar putea produce „consecințe progresive grave, și, în unele cazuri, ireversibile”.

Pentru unele plante și animale, ar putea fi prea târziu: „Condițiile se vor schimba dincolo de capacitatea multor organisme de a se adapta”, notează raportul. Recifele de corali – ecosisteme de care depind jumătate de miliard de oameni – sunt un exemplu.

Populațiile indigene din Arctica se confruntă cu dispariția culturală, pe măsură ce mediul pe care sunt clădite mijloacele de trai și istoria lor continuă să fie distruse.

Chiar şi limitând creşterea la 2 grade Celsius,până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete până în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.

Peste 3 decenii, sute de milioane de persoane care trăiesc în oraşe de coastă vor fi ameninţate de inundaţii tot mai frecvente, cauzate de creşterea nivelului mării, care la rândul său va duce la migraţii semnificative.

Se mai poate face ceva?

Cea de-a doua abordare crucială a proiectului de raport este aceea că lumea trebuie să facă față realității climei în schimbare și să se pregătească pentru atac. „Nivelurile actuale de adaptare vor fi inadecvate pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare”, avertizează documentul.

În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade Celsius, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.

Sursă foto: Dreamstime