Potrivit raportului realizat de Departamentul de Securitate Națională din Spania, aceste presupuse campanii ar fi urmărit să genereze neîncredere în instituțiile democratice și să îndepărteze țările vizate de Uniunea Europeană.
Spania avertizează asupra riscurilor de securitate
Autoritățile spaniole susțin că Rusia ar fi desfășurat campanii similare și în contextul alegerilor din Statele Unite ale Americii din 2024. Aceste acțiuni ar fi fost promovate prin metode mai sofisticate față de anii anteriori, inclusiv prin intermediul unor canale neconvenționale. Utilizarea rețelelor care funcționează independent, dispun de infrastructuri multiple și sunt create pentru scopuri specifice a făcut ca trasabilitatea acestora să fie mult mai dificilă decât în cazul surselor tradiționale, precum Sputnik sau RT, scrie El Pais.
„Kremlinul a desfășurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influențeze, într-un mod din ce în ce mai direct, procesele electorale din alte țări, precum Moldova, România sau Georgia, cu scopul de a le îndepărta de UE sau, în mod ideal, de a le atrage în sfera de influență a guvernului rus”, notează sursa menționată.
Raportul menționează că utilizarea inteligenței artificiale ar fi determinat un salt calitativ și cantitativ în distribuirea rapidă a conținutului dezinformativ. Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a înregistrat cel puțin 41 de cazuri în care s-a utilizat inteligența artificială în manipularea informației. În ceea ce privește evaluarea riscurilor și amenințărilor, documentul indică drept vulnerabilități majore spațiul cibernetic, campaniile de dezinformare, migrația necontrolată, tensiunile strategice și regionale, precum și instabilitatea economică și financiară.

Raportul subliniază că Moscova ar fi exploatat și uraganul Dana
Pe termen mediu, principalele riscuri identificate sunt dezinformarea și atacurile cibernetice. Pentru orizontul anului 2035, raportul avertizează că fragmentarea și incertitudinea strategică vor reprezenta cele mai mari amenințări.
Deși raportul abordează vulnerabilitatea energetică a Spaniei, nu face nicio referire la pana totală de curent înregistrată pe 28 aprilie 2025, deși documentul a fost aprobat de Consiliul Național de Securitate cu patru zile înainte, pe 24 aprilie.
Raportul subliniază, de asemenea, că Moscova ar fi exploatat uraganul Dana, care a afectat Spania pe 29 octombrie 2024, pentru a alimenta neîncrederea publicului în instituțiile statului și pentru a delegitima sprijinul acordat Ucrainei.
„Cu ocazia crizei care a lovit țara noastră după trecerea uraganului Dana, pe 29 octombrie 2024, sistemul de propagandă și dezinformare pro-Kremlin, cu caracter oportunist, a amplificat și adaptat în beneficiul său narațiunile dezinformative preexistente”, este scris în raport, potrivit sursei menționate.