De exemplu, în raportul Serviciului Român de Informații (SRI) se atrage atenția asupra manevrelor murdare ale unor mari companii industriale, care fentează bugetul statului.

A fost luată în vizor și problema deșeurilor din România, care este extrem de gravă. Alte subiecte analizate sunt defrișările de păduri și lipsa promovării producătorilor agricoli autohtoni, chiar de dinainte de invazia cerealelor ucrainene.

Raportul elaborat de SRI prezintă probleme majore pentru statul român

De asemenea, SRI a semnalat și apetența constructorilor străini de infrastructură pentru obținerea de concesii nejustificate din partea statului. Au fost semnalate și tentativele unor grupuri de interese de a prelua transportatori de stat și lipsa unui control, conform inPolitics.

Serviciului Român de Informații a avertizat și asupra problemelor de pe piața asiguratorilor auto. Aceste probleme au apărut înaintea scandalurilor City Insurance și Euroins.

Raportul subliniază că unii dintre marii operatori industriali au dezvoltat strategii cu impact negativ asupra intereselor naționale.

„În industrie, starea de fapt s-a menținut preponderent în registru negativ, în principal ca urmare a insuficienței resurselor financiare pentru dezvoltarea producției și a neaplicării unor strategii coerente pentru relansarea activităților cu potențial. (…) Unii dintre marii operatori industriali au dezvoltat strategii cu impact negativ asupra intereselor naționale: luarea în calcul a intrării în faliment a unor combinate; prezervarea controlului asupra activelor și resurselor; neachitarea datoriilor către creditori entități de stat”, este scris în raport.

Serviciul Român de Informații (SRI)
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Raportul a scos în evidență mai multe situații care necesită o atenție sporită

S-a semnalat manipularea de către societăţi autohtone cu capital străin a preţurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societăţile afiliate, în vederea diminuării sau neevidenţierii profitului. A fost semnalată și apariția de grupuri de interese la nivelul unor instituţii-cheie în gestionarea pandemiei.

Potrivit sursei menționate, evoluția ulterioară a evenimentelor creează impresia că cele 5.126 informări trimise către 102 beneficiari legali ai acestora, de la președinte la parchete, nu au reușit să determine mai deloc corectarea problemelor semnalate.

„Dezvoltarea durabilă a fost inhibată inclusiv de: implementarea deficitară a politicilor publice asociate gestionării deşeurilor; disfuncții în activitatea unor instituții din domeniu; neîndeplinirea obligațiilor asumate faţă de UE (deșeuri, calitatea aerului, conservarea biodiversității); preocuparea acutizată a operatorilor privați (de salubritate sau în domeniul hidrotehnic) de a-şi maximiza profiturile, prin metode ce afectează interesele statului român şi ale cetățenilor; perpetuarea unor practici ilicite şi a corupției (deşeuri, silvic). Probleme majore au fost generate şi de lipsa unei strategii coerente de gestionare a resursei silvice, respectiv de deficiente sistemice în ceea ce priveşte amenajarea pădurilor şi valorificarea masei lemnoase”, este scris în raport.