EPPO avea la final de 2023 peste 1.900 de investigații active

Cel mai recent raport anual al Parchetului European (EPPO) arată că, la sfârșitul anului 2023, acesta avea în total 1.927 de investigații active, cu un prejudiciu total estimat la bugetul UE de 19,2 miliarde de euro.

Din această sumă, 59% (11,5 miliarde de euro, corespunzând la 339 de investigații) erau legate de fraude grave și transfrontaliere în materie de TVA. Acest tip de fraudă implică adesea organizații criminale sofisticate și este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională.

Noi surse de finanțare din partea UE sunt, de asemenea, vizate de fraudatori. Până la sfârșitul anului 2023, EPPO avea 206 investigații active legate de primele proiecte de finanțare NextGenerationEU, cu un prejudiciu estimat la peste 1,8 miliarde EUR.

Acest lucru reprezintă aproximativ 15% din toate cazurile de fraudă privind cheltuielile care implică fonduri europene gestionate de EPPO în perioada de raportare, dar în ceea ce privește daunele estimate, acestea corespund la aproape 25%. Cifra nu poate decât să crească, în contextul implementării accelerate a finanțării NextGenerationEU.

În 2023, EPPO a început, de asemenea, să identifice grupurile de crimă organizată implicate în acest tip de activități frauduloase.

Criminalitatea organizată este alimentată de fraudarea bugetului UE

În România au fost deschise în total 260 de investigații active, iar prejudiciul total estimat este stabilit la 1,97 miliarde de euro. Dintre acestea, șapte investigații privesc fraudarea TVA, prejudiciul fiind estimat la 55,4 milioane de Euro (de la 3 milioane euro la finele anului 2022).

„Amploarea fraudei care afectează interesele financiare ale UE, în special în ceea ce privește partea de venituri a bugetului, nu poate fi explicată decât prin implicarea puternică a unor grupuri grave de crimă organizată”, avertizează procurorul-șef european Laura Kovesi.

„În cadrul anchetelor noastre, observăm că grupuri grave de crimă organizată finanțează operațiunile de fraudă în materie de TVA cu bani obținuți din alte activități infracționale ale acestora. Vedem aceiași operatori specializați care spală bani proveniți din frauda TVA și din celelalte activități infracționale ale acestor grupuri. Strategia noastră ar trebui să fie aceea de a paraliza capacitatea financiară a grupurilor grave de crimă organizată”, a adăugat Kovesi.

În cadrul investigațiilor EPPO în curs, participarea la o organizație criminală este cel mai adesea descoperită în legătură cu scheme de fraudă de tip „carusel” în materie de TVA sau cu fraude vamale. Cu toate acestea, organizațiile criminale operează, de asemenea, în domeniul fraudei care implică fonduri UE, atât în ceea ce privește frauda în afara achizițiilor publice (de exemplu, fraudarea organizată a fondurilor agricole), cât și în ceea ce privește frauda în domeniul achizițiilor publice (cum ar fi participarea ilegală la mai multe proceduri de achiziții publice la scară largă).

În 2023, EPPO a primit și a procesat 4.187 de rapoarte de infracțiuni, ceea ce reprezintă cu 26% mai mult decât în 2022. Această creștere a fost determinată, în principal, de rapoartele provenite de la persoane private (2.494 – cu 29% mai mult decât în 2022), precum și de la autoritățile naționale (1.562 – cu 24% mai mult decât în 2022). Această evoluție dovedește că nivelul de detectare a fraudei care afectează interesele financiare ale UE în statele membre participante s-a îmbunătățit în continuare.

Numai anul trecut au fost deschise peste 1.300 de investigații

Anul trecut, au fost deschise 1.371 de investigații, ceea ce reprezintă cu 58% mai mult decât în 2022 – ceea ce corespunde unui prejudiciu estimat la 12,28 miliarde EUR. Acest lucru este în mare parte rezultatul combinației dintre o mai bună cooperare între EPPO și autoritățile naționale relevante și determinarea EPPO de a viza organizațiile criminale active în special în domeniul fraudei privind subvențiile (fraudă privind cheltuielile, altele decât cele legate de achiziții publice) și al fraudei privind veniturile (TVA și vamale).

În 2023, cu 139 de rechizitorii depuse (cu peste 50% mai multe decât în 2022), EPPO a început să aducă mai mulți autori de fraude în fața instanțelor naționale.

În conformitate cu obiectivul său de a se concentra pe recuperarea prejudiciilor, judecătorii au acordat procurorilor delegați europeni ordine de înghețare în valoare de 1,5 miliarde EUR, adică de peste patru ori mai mult decât în 2022.

Cu toate acestea, această sumă reprezintă încă doar o fracțiune din profiturile ilicite vaste ale rețelelor infracționale, care ar putea depăși sute de miliarde anual, conform unor estimări recente. Având în vedere acest lucru, procurorul-șef european insistă asupra faptului că performanța EPPO „nu este doar o chestiune de interes economic elementar, ci și o chestiune de securitate internă”.

Raportul integral, dat publicității vineri, 1 martie, poate fi consultat AICI.