Randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole a coborât încă de săptămâna trecută sub pragul de 3%, semn al revenirii apetitului investitorilor pentru obligaţiunile emise de guvernele din zona euro.

În jurul orei 13,16 GMT, pe piaţa secundară (unde se tranzacţionează obligaţiunile emise deja), randamentul pentru obligaţiunile italiene pe 10 ani era de 2,997% faţă de 3,041% anterior. De asemenea, randamentul pentru obligaţiunile spaniole a ajuns la 2,944%, faţă de 2,983%.

Revenirea apetitului investitorilor pentru obligaţiunile europene vine pe fondul îmbunătăţirii progresive a economiei zonei euro, evidenţiată de publicarea celor mai recente date privind vânzările cu amănuntul şi încrederea în economie. În plus, investitorii au salutat şi revenirea Greciei şi Portugaliei pe pieţele financiare internaţionale, unde cele două state au putut să strângă fonduri fără probleme.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a anunţat că există posibilitatea unor îmbunătăţiri de rating pentru statele de la periferia zonei euro, cele mai mari şanse avându-le Irlanda, Portugalia şi Spania.

Agerpres