Codul Rutier a fost modificat recent, astfel că șoferii trebuie să știe care sunt noile cauze pentru care li se poate retrage permisul de conducere.

Hotărârea 130 din 2023 a modificat și completat Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice. Așadar, din data de 17 februarie, regulile s-au schimbat, iar șoferii trebuie să știe toate modificările.

Așadar, legea prevede ca permisul de conducere să fie retras dacă polițistul rutier are probe sau indicii că un șofer a consumat alcool sau substanțe interzise, chiar dacă acesta refuzat testarea pentru a fi stabilită concentrația de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Polițistul poate retrage permisul de conducere pentru o perioadă de 12 de ore. Șoferul în cauză va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, dar nu va avea dreptul de a circula.

Noile reglementări subliniază că odată retras permisul, șoferii aceștia nu au doar o interdicție de la a mai conduce autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie.

În dispoziția de retragere vor fi trecute mai multe elemente precum data, ora și locul la care a fost încheiată, dar și datele polițistului. Va fi nevoie și de numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate a șoferului în cauză. Tot aici vor fi trecute motivul dispoziției și perioada de retragerii.

Șoferul va primi o dovadă înlocuitoare

Legea mai spune că șoferul va primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, aceasta fiind eliberată cu drept de circulație pentru 15 zilei, dacă nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

Reamintim că nu doar polițiștii rutieri vor putea face verificări în ceea ce privește evidența permiselor de conducere retrase, ci și polițiștii de frontieră.

Permisul va fi reținut la serviciul poliției rutiere de unde a fost constată contravenția

Nu în ultimul rând, legea mai prevede că permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titularul acestuia are domiciliul în alt județ.

Permisul va sta aici până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției. Ulterior, se va trimite către serviciul poliției rutiere de unde titularul este avut în evidența autorităților.

Legea mai spune că serviciul de poliție de pe raza unde s-a efectuat contravenția efectuează instant mențiunea privind retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.