Raluca Turcan, despre îngrijirea vârstnicilor în România: Acest tip de serviciu este prea puțin dezvoltat

Potrivit celor scrise de Raluca Turcan, persoanele de peste 65 de ani reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie și excluziune socială în țara noastră.

„Am discutat astăzi cu furnizori de servicii sociale care asigură îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Deși nevoia de asistență la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea puțin dezvoltat în România.

Persoanele 65+ din România reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populație avem puține servicii sociale acreditate, iar numărul de beneficiari este sub nivelul țărilor din jur”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

17,3% din totalul populației sunt persoane peste 65 de ani

De asemenea, ministrul Muncii a explicat că 3,8 milioane de persoane au peste 65 de ani în România, conform cifrelor înregistrate de INS la 1 ianuarie 2021.

„Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populației sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane. În anul 2019, doar 1,3%, adică puțin peste 52000 de persoane vârstnice au beneficiat de servicii sociale, iar în 72% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu există nici măcar o evidență a persoanelor vârstnice în dificultate. De asemenea, în 93,79% din SPAS-uri nu există nicio persoană angajată pentru asistarea persoanelor vârstnice.

În acest context, am dorit să aflăm problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale și să găsim, împreună, variante de îmbunătățire a legislației specifice. De asemenea, vrem să identificăm modalitățile prin care furnizorii privați pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii.

Principalii avantajați sunt vârstnicii care, deși ajung în situații care le limitează considerabil mobilitatea, reușesc să rămână în mediul lor atâta timp cât primesc îngrijirea de care au nevoie.

De altfel, potrivit legii, internarea într-un centru rezidențial reprezintă o măsură cu titlu de excepție și trebuie asigurată cu prioritate persoanelor vârstnice care necesită îngrijire medicală permanentă deosebită.

Dincolo de faptul că nici un bătrân nu vrea să plece din casa lui, serviciile rezidențiale sunt în număr insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun îngrijirea persoanelor dependente în mediul lor.

Ministerul Muncii are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu, reorganizare SPAS-urilor și eficientizarea lor, precum și utilizarea fondurilor europene din următorul exercițiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii.

Îmi doresc ca politicile publice și discuțiile din spațiul public în ceea ce privește vârstnicul să reflecte o preocupare reală pentru multitudinea de probleme cu care se confruntă odată cu înaintarea în vârstă și să venim soluții ca să îi menținem starea de bine și demnitatea”, a conchis ministrul Muncii.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei