Raiffeisen a precizat, ca răspuns la o cerere privind decizia Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS) de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, că la 30 septembrie avea împrumuturi în franci elveţieni în valoare de 2,9 miliarde de euro în Polonia, 360 milioane de euro în România, 270 milioane de euro în Croaţia, 80 milioane de euro în Serbia şi credite acordate companiilor în Ungaria, în valoare de aproximativ 220 milioane de franci elveţieni.

'În prezent nu estimăm efectele aprecierii francului elveţian asupra calităţii activelor noastre, deoarece trebuie să vedem la ce nivel se va stabiliza cursul de schimb', se arată în declaraţia băncii austriece.

Şi rivala Erste a dat asigurări că decizia Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS) de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro nu reprezintă o problemă pentru împrumuturile acordate de Erste în Ungaria, unde multe persoane au luat credite ipotecate în franci elveţieni.

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei a fost resimţită la nivel global, indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a înregistrat o cădere de peste două procente, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au atins minime record, iar cursul yenului japonez şi al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre valori considerate sigure. Francul elveţian s-a apreciat cu aproape 30% în raport cu moneda euro.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă, inclusiv în România.

AGERPRES