Alexandru Rafila a explicat că „nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021”.

Explicația lui Alexandru Rafila

„Nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021 decât în măsura în care vom avea disponibil un vaccin prin care să prevenim infecția și medicamente care să fie foarte eficiente în tratarea pacienților care au fost deja infectați.

În ceea ce privește infecția gripală, acolo sunt două lucruri. Trebuie să pregătim o capacitate de diagnostic de laborator care să permită diferențierea între cazurile cu noul coronavirus, respectiv cu virusul gripal, având în vedere că simptomatologia este asemănătoare.

Și al doilea, este vorba despre vaccinarea antigripală care ar trebui să fie mult mai extinsă în acest an ca să evităm o situație foarte serioasă, care ar însemna ca o persoană să aibă infecție cu ambele tipuri de virus, ceea ce poate să pună foarte serios în pericol starea de sănătate și chiar viața acestor persoane”, a transmis Alexandru Rafila la Antena3.

Îmbolnăviri în cascadă în România

Profesorul Alexandru Rafila a ironizat marți exprimările ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în legătura cu evoluția epidemiei de coronavirus.

Tătaru a avut marți o nouă declarațiile în care a încurcat valurile cu cocoașele, în urma căreia audiența a rămas mai degrabă confuză, neînțelegând dacă România se află acum la valul unu sau la valul doi al epidemiei.

”Pe mine nu mă interesează astfel de forme geometrice”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3, cu referire directă la valurile și cocoașele lui Nelu Tătaru.

”Noi suntem pe un trend crescător care a început încă din luna iunie. Asistăm, într-adevăr, în ultimele zile, la o stabilizare sau chiar o ușoară scădere a numărului de noi cazuri.

Rămâne de văzut dacă este o tendință sau doar o simplă întâmplare.” a precizat președintele Societății Române de Microbiologie.

”Mai există un element: concentrarea cazurilor în câteva județe – dacă nu sunt controlate, pot genera îmbolnăviri în cascadă.

Este o situație foarte serioasă, care implică un grad mare de pericol pentru sănătatea cetățenilor”, a avertizat Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM/George Călin