Reprezentantul României la OMS profesorul Alexandru Rafila, a ironizat marți exprimările ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în legătura cu evoluția epidemiei de coronavirus.

Tătaru a avut marți o nouă declarațiile în care a încurcat valurile cu cocoașele, în urma căreia audiența a rămas mai degrabă confuză, neînțelegând dacă România se află acum la valul unu sau la valul doi al epidemiei.

”Nu mă interesează astfel de forme geometrice”

”Pe mine nu mă interesează astfel de forme geometrice”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3, cu referire directă la valurile și cocoașele lui Nelu Tătaru.

”Noi suntem pe un trend crescător care a început încă din luna iunie. Asistăm, într-adevăr, în ultimele zile, la o stabilizare sau chiar o ușoară scădere a numărului de noi cazuri.

Rămâne de văzut dacă este o tendință sau doar o simplă întâmplare.” a precizat președintele Societății Române de Microbiologie.

”Mai există un element: concentrarea cazurilor în câteva județe – dacă nu sunt controlate, pot genera îmbolnăviri în cascadă.

Este o situație foarte serioasă, care implică un grad mare de pericol pentru sănătatea cetățenilor”, a avertizat Alexandru Rafila.

”Schimbarea comportamentului nostru”

”Să sperăm că vom asista totuși la un trend descrescător sustenabil, care să plece și de la o schimbare a comportamentului nostru”, a mai spus reputatul profesor.

”Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val. În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă.

Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem 1.034 paturi complet utilate, 473 cazuri la ATI. Este momentul pe care-l putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical”, a spus marți ministrul Sănătății.

”Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”, a completat Tătaru.