Alexandru Rafila a dat detalii despre posibilitatea ca România să adopte o legislație prin care canabisul sau substanţele şi preparatelor ce conţin canabis pot utilizate în scop medical. Ministrul Sănătății a arătat că în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizație de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice produs farmaceutic, și România se va adapta legislației europene în domeniu.

Ministrul Sănătății a ținut să arate că nu este vorba de o dorință a instituției pe care o conduce de a adopta sau nu o lege.

Rafila așteaptă punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului

„Nu e vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea ministrul Sănătății. Este vorba despre respectarea legislației europene în materie. Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului. În momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizație de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice produs farmaceutic, și România se va adapta legislației europene în domeniu”, a arătat Alexandru Rafila.

După ce i-a fost atrasă atenția, de către presă, că mai multe țări europene „au găsit soluții”, Rafila a ținut să aibă un răspuns categoric.

„Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a spus ministrul Sănătății.

Legea privind regimul juridic al plantei canabis, în Parlament

Trebuie spus că încă de acum 3 ani de zile, mai exact din 2019, un număr de 87 de deputati și senatori și-au exprimat voința politică de a exista un act normativ în acest sens. Astfel, în Parlament, există un proiect de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical. În anul 2021 Guvernul a emis un punct de vedere negativ.

Prin propunerea legislativă, iniţiată de cei 87  de parlamentari preponderent PSD, este înfiinţată Agenţia Naţională privind utilizarea plantelor de canabis în scop medical, în subordinea Ministerului Sănătăţii, care să autorizeze creşterea şi vânzarea canabisului şi a medicamentelor din această plantă în farmacii şi condiţiile de prescriere medicală. Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională privind Canabisul, achiziţionează toată producţia internă de plante de canabis, substanţe şi preparate ce conţin canabis şi asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.

„Prescripţia medicală pentru plantele de canabis, substanţele şi preparatele ce conţin canabis poate fi emisă, pentru tratamentul în ambulatoriu, de medicii specialişti sau, după caz, medici veterinari, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament”, stipulează proiectul de lege.