AUR cere extinderea anchetei privind vaccinurile anti-COVID-19 către Raed Arafat, Alexadru Rafila și Streinu Cercel

Lovitură pentru Raed Arafat! George Simion a anunțat marți, 5 decembrie 2023, că AUR va cere extinderea investigației penale referitoare la achizițiile vaccinurilor împotriva COVID-19.

Cererea AUR îi vizează inclusiv pe senatorul social-democrat Adrian Streinu Cercel și pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Din punctul lui de vedere, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, ar trebui să ofere explicații în cadrul anchetei.

Liderul AUR a mai acuzat şi faptul că partidului său nu i s-a dat şefia Comisiei de anchetă cu privire la achiziţiile din perioada pandemiei. Aşa ar fi fost cutuma, spune George Simion, însă conducerii Parlamentului i-a fost frică să îi lase pe cei din AUR să prezideze comisia.

Chiar şi aşa, AUR a prezentat un raport paralel cu privire la achiziţiile din pandemie.

„Am participat la o emisiune de televiziune, duminică seară, în care domnul senator PSD, domnul Adrian Streinu Cercel, s-a denunţat în direct cu privire la sponsorizări din partea unei mari companii farmaceutice, producătoare de vaccinuri.

Vreau să anunţ că, în numele AUR, vom cere extinderea cercetării penale pentru achiziţiile în timpul pandemiei şi la domnul Raed Arafat, şi la actualul senator PSD, la domnul Streinu Cercel.

Stăm la baza înfiinţării Comisiei de anchetă cu privire la achiziţiile din timpul pandemiei, le-a fost frică celor care conduc această instituţie să ne lase să prezidăm această comisie, conform cutumei.

(…) Nu ne-au acordat funcţia de preşedinte al Comisiei de anchetă cu privire la achiziţii în timpul pandemiei, am venit cu un raport paralel, pe care l-am pus la dispoziţia presei, săptămâna trecută”, a spus oficialul român în cadrul unei conferinţe de presă susținută, marți, la Palatul Parlamentului, filmată și postată pe contul oficial de Facebook al AUR.

„Credem că este absolut necesar ca, după doamna Mihăilă, după domnul Voiculescu, după domnul Cîţu, să se extindă această cercetare penală şi să fie inculpaţi şi cioclii pandemiei – domnul Raed Arafat, domnul Adrian Streinu Cercel, şi nici reprezentantul României de la OMS, la acea vreme, nu cred că ar trebui ocolit, actualul ministru al Sănătăţii”, a adăugat el.

Ministerul Sănătății nu se ocupă de anchete penale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reamintit, însă, că Ministerul Sănătății nu are competența de a se implica în anchete penale. Afirmația sa a fost făcută în urma declarației premierului României, Marcel Ciolacu, care spune că au murit oameni în timpul pandemiei provocate de coronavirus.

Până acum, Alexandru Rafila a refuzat să facă comentarii deoarece stabilirea faptelor este responsabilitatea celor care conduc investigația respectivă.

„Este o anchetă penală în desfășurare, iar Ministerul Sănătății nu se ocupă de anchete penale. Eu cred că domnul prim-ministru s-a referit la o mortalitate în exces care a existat mai ales în cursul anului 2020 și mai mult în 2021. Sunt cifre de natură statistică.

Discutăm despre pacienți la care cauza bolii a fost legată de infecția Covid, sunt vreo 65.000 în România, în perioada pandemiei. E adevărat că după ce am venit la Ministerul Sănătății mortalitatea, cu toate ca existau valuri succesive, s-a redus cu două treimi”, a spus, marți, ministrul Sănătății.