Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că cineva nu a respectat regulile, iar acum, procurorii trebuie să verifice cine se face vinovat de tragedia de la Crevedia.

Raed Arafat analizează cine ar putea fi vinovat de tragedia de la Crevedia

Întrebat de către jurnaliști cine este vinovat din punct de vedere moral, acesta a răspuns că un lucru este evident: „Nu a fost respectată legislația”.

„În primul rând, oricând se întâmplă așa ceva trebuie să vedem locul în care s-a întâmplat și condițiile care au dus la accident, cine l-a generat și cum a fost generat. Un lucru este evident: nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile.

Este o stație care este legal închisă. Au comunicat ei că nu mai au activități, dar după care nu știu ce alte subterfugii au găsit ei ca să nu mai fie în competența Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Deci, aici trebuie văzut ce s-a întâmplat. Și aici nu mai este treaba noastră, este treaba Procuraturii să verifice ce a fost, care sunt responsabilitățile clare și cui trebuie să fie adresate aceste responsabilități, care au dus în final la apariția acestei tragedii”, a spus el.

explozie crevedia
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Intervenția pompierilor a prevenit o tragedie și mai mare

Potrivit lui Raed Arafat, pompierii nu au făcut altceva decât să reacționeze, să controleze o situație. Intervenția acestora a avut rolul de a preveni o tragedie și mai mare, a adăugat acesta.

„Pompierii nu au făcut decât să reacționeze și să controleze o situație. Au reacționat după ce cineva nu a respectat regulile și după ce a apărut prima explozie.

Intervenția pompierilor era să controleze o situație să nu devină cât mai tragică, pentru că lipsa intervenției, a lăsa să ardă, cum spuneau unii, putea să însemne și o deflagrație mult mai importantă”, a explicat șeful DSU.

Pompierii nu pot lucra prin telemuncă

Arafat a mai spus că „pompierii nu pot lucra prin telemuncă, nici de la distanțe foarte mari”, relatează Mediafax.

„Pompierii au un rol și știu ei să se organizeze să lupte contra incendiului. Nu poți lupta cu incendiu de la 500 de metri”, a conchis acesta.

Acesta a mai precizat că a ajuns la Crevedia la aproape o oră după prima explozie și deja dispozitivul de intervenție era format de ofițerii care au intervenit și care au aplicat întocmai procedurile.