Odată implementat, Cardul Electronic de Identitate va înlocui actualul buletin și cardul de sănătate, va facilita accesul la serviciile electronice (fiscale, sociale, bancare, financiare) și va simplifica relația cu autoritățile, crescând calitatea şi accesibilitatea serviciilor publice. Este o oportunitate pentru extinderea interacțiunii digitale cu instituțiile publice și o soluție pentru eliminarea cozilor de la ghișee.

Deși prima inițiativă legislativă care prevedea emiterea unei cărți electronice de identitate în România datează din 2002, proiectul a fost amânat în repetate rânduri și cetățenii încă nu beneficiază de acest serviciu. Ultimul proiect de lege pe acest subiect stă blocat în Parlament încă din 2017.

Acest proiect reprezintă însă o prioritate pentru guvernul liberal. În acest sens Ministerul de Interne a inițiat în ianuarie o ordonanță de guvern și a pus-o în dezbatere publică. Din nefericire, moțiunea de cenzură iresponsabilă introdusă de PSD a blocat și acest proces.

Guvernul PNL depune toate eforturile pentru realizarea cărții electronice de identitate, o întâlnire în acest sens între SGG, MAI, MFP, MLPDA, MTIC și ADR având loc pe 5 martie la Palatul Victoria pentru identificarea unor principii de funcționare și a unui punct de vedere comun al factorilor de decizie.

Este timpul ca și celelalte partidele politice să înțeleagă că trebuie să facem pași concreți spre finalizarea acestui proiect de importanță națională.