Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a susținut că judecătorii și procurorii au un grad ridicat de încărcare, fiind nevoiți să lucreze inclusiv în weekend, ceea ce implică un efort considerabil.

Radu Marinescu spune că sporurile pentru magistrați sunt prevăzute de lege

Ministerul Justiției a început o reformă care vizează reducerea numărului de dosare, eficientizarea procedurilor și digitalizarea sistemului, pentru a diminua presiunea asupra magistraților, potrivit explicațiilor oferite de Marinescu.

„Domnul Președinte a zis ieri că știe că judecătorii lucrează și sâmbăta și duminica. Parcă a spus această chestiune, dacă nu greșesc. Iată că există și o solicitare neuropsihică dacă se face un efort, dacă există un grad de încărcare pe judecător sau de procuror”, a declarat Radu Marinescu.

Ministrul a menționat necesitatea unei noi legi de salarizare care să includă majoritatea sporurilor actuale

În ceea ce privește soluțiile pe termen lung, Radu Marinescu a menționat și necesitatea unei noi legi de salarizare care să includă majoritatea sporurilor actuale. Scopul acesteia este eliminarea cumulului de sporuri și stabilirea unui sistem clar, care să reflecte importanța muncii depuse de către magistrați.

„Ce pot să vă spun este următorul lucru: noi am dat drumul la reformă, în sensul că Ministerul Justiției se preocupă să adopte acele norme, acea legislație care să reducă numărul de dosare, care să eficientizeze procedurile, care să digitalizeze, care să permită magistratului să nu mai aibă această încărcare neuropsihică extraordinară. Și atunci, sigur, că putem să așteptăm și niște modificări. Care este soluția din punctul nostru de vedere? Trebuie discutat și cu Executivul, cu Legislativul, o lege de salarizare care să stabilească o bază, să includă multe din aceste sporuri, să terminăm cu sporuri peste sporuri și, în felul ăsta, să avem o salarizare care să fie doar atâta corespunzătoare muncii importante, de altfel, depuse de un magistrat în societate”, a mai spus ministrul.

lege, magistrat, ciocan judecător
SURSA FOTO. Dreamstime

Sporul nu poate fi eliminat în prezent, deoarece este reglementat prin lege

Referindu-se la situația actuală, ministrul Justiției a subliniat că solicitarea neuropsihică este recunoscută nu doar în magistratură, ci și în alte domenii, precum sănătatea. Sporul nu poate fi eliminat în prezent, deoarece este reglementat prin lege. Marinescu a insistat că, dacă se consideră necesară o schimbare, aceasta trebuie făcută prin modificarea cadrului legal, într-un mod transparent și orientat spre viitor.

„În momentul de față el este prevăzut de lege. Solicitare neuropsihică există în magistratură cum există și în sănătate și în medicină. Vrem să facem ceva pentru viitor. Nu putem condamna pe nimeni. Eu eu nu pot, ca jurist, să nu pun semnul egalității între ce este ilegal și ce este moral, pentru că dacă cumva spunem că legea este imorală, atunci avem o mare problemă, pentru că legea am dat-o noi toți prin Parlament, care este expresia reprezentativității. Noi am adoptat legea, vrem să o schimbăm, haideți să o schimbăm, hai să privim pentru viitor”, a conchis el.