Ce riscă șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație timp de un an? Anunț oficial al Ministerului Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat, marți, o serie de măsuri drastice ce ar putea schimba radical modul în care șoferii români tratează amenzile de circulație. Potrivit unui comunicat oficial emis după o întâlnire la nivel înalt între ministrul Cseke Attila, premierul României și vicepremierul Tánczos Barna, nerespectarea obligațiilor de plată în termen de cel mult un an ar putea avea consecințe directe asupra dreptului de a conduce.

Permisul, suspendat pentru neplata amenzilor

Una dintre principalele modificări legislative discutate prevede suspendarea permisului de conducere pentru cei care ignoră plata amenzilor de circulație mai mult de un an. Noua măsură face parte dintr-un amplu pachet de reforme administrative menit să consolideze disciplina financiară și să responsabilizeze șoferii.

Totodată, radierea unui autovehicul din circulație va putea fi realizată doar dacă proprietarul nu figurează cu restanțe la bugetul local. Ministerul Dezvoltării precizează că această condiție va acoperi atât taxele auto, cât și eventualele amenzi sau alte obligații fiscale restante.

„Potrivit propunerilor, o persoană care nu își achită amenzile de circulație în termen de cel mult un an ar putea rămâne cu permisul de conducere suspendat. De asemenea, radierea unui autovehicul din circulație ar fi condiționată de plata tuturor datoriilor către administrația locală. De asemenea, se va reveni la sistemul proporționalității populației cu numărul de posturi de care pot dispune unitățile administrativ teritoriale. Astfel, conform legislației actuale, administrațiile locale pot spori numărul angajaților dacă populația localității crește, iar propunerea discutată astăzi ar reduce numărul de angajați publici locali în unitățile administrativ-teritoriale unde numărul locuitorilor scade. După cum este cunoscut, pachetul de reformă administrativă propune condiționarea achiziției unui autovehicul de achitarea taxelor locale și recuperarea permisului de conducere suspendat pentru nerespectarea regulilor de circulație doar după plata amenzilor. Autorizațiile de construcție vor putea fi eliberate doar dacă solicitantul nu are datorii la bugetul local, iar în cazul ajutoarelor sociale, autoritățile vor putea reține la sursă sumele datorate către autoritățile locale de beneficiar”, transmite Ministerul Dezvoltării într-un comunicat de presă.

O altă propunere vizează interzicerea achiziției unui nou autovehicul pentru persoanele cu datorii către administrația locală. Practic, nu vei putea înmatricula o mașină nouă decât după ce îți achiți toate obligațiile fiscale locale.

Autoritățile locale vor putea reține direct din ajutoarele sociale sumele datorate la bugetul local, potrivit aceluiași pachet de reformă. Mai mult, obținerea autorizațiilor de construcție va fi condiționată de achitarea prealabilă a tuturor datoriilor către administrația locală.

Guvern, Palatul Victoria
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Reorganizare a administrației publice, în funcție de populație

În cadrul aceleiași ședințe, s-a discutat despre revenirea la sistemul proporționalității: numărul de angajați publici locali va fi direct corelat cu numărul de locuitori ai fiecărei unități administrativ-teritoriale. Acolo unde populația scade, va scădea și numărul posturilor disponibile în administrația locală.

Ministerul Dezvoltării subliniază că noile măsuri au la bază principiul echității sociale și urmăresc simplificarea procedurilor de transfer al proprietăților publice de stat către administrațiile locale, asigurând astfel o descentralizare reală.

Aceste modificări fac parte din al doilea pachet de reforme financiare propus de Guvern și vizează, pe lângă responsabilizarea financiară, și o eficientizare a aparatului administrativ local.