La Casa Albă se lucrează la un plan de a furniza rachete antinavă avansate în Ucraina. Acestea ar fi destinate înlăturarii blocadei ruse aflate în Marea Neagră. Aceste informații au apărut vineri din partea oficialilor de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.

Statele Unite pregătesc un plan de distrugere a Flotei Mării Negre a Rusiei

Ucraina nu se sfiește în a spune că este în căutare de un armament mai avansat decât ce au primit deja de la americani, anume artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Kievul a făcut o listă care a inclus și respectivele rachete care ar putea îndepărta marina rusă din porturile Ucrainei. Acestea dacă ar fi eliberate ar presupune reluarea transporturilor de cereale și de alte produse agricole în întreaga lume.

Responsabili americani, foşti şi actuali, precum şi surse din Congres au pus în discuție problema unor dificultăți. Dificultăți ce ar fi referitoare la instructajul necesar pe care ar trebui soldații ucraineni să-l urmeze. Pe lângă aceasta ar mai fi dificultăţi în mentenanţa echipamentului și mai mult ar fi îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, toate astea exceptând frica unei escaladări a conflictului.

Oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice, anume Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.

Demersul pentru aceste rachete a mai fost făcut și către Portugalia. Zelenski făcând acest apel în luna aprilie. Aceste rachete fiind importante pentru armata Ucraine, deoarece ele pot ajunge până la circa 300 de kilometri.

Care ar fi problemele?

O altă problemă a Ucrainei o reprezintă lipsa platformelor de lansare. Soluția propusă fiind lansarea de pe țărm a tipului acesta de rachete, însă aceasta reprezintă o soluție mai dificile din punct de vedere tehnic, conform mai multor oficiali, deoarece aceste rachete s-ar lansa de pe mare.

Doi oficiali americani au declarat că SUA ar mai avea o soluție prin a scoate un lansator de pe una din navele americane. Potrivit experţilor şi unor responsabili din industrie, costul ambelor rachete se ridică la aproximativ 1,5 milioane de dolari per lansare.

În zona Mării Negre s-ar afla în jur de 20 de nave rusești, printre care și submarine, indică Ministerul britanic al Apărării.

Expert naval la Institutul Hudson, Bryan Clark a declarat că între 12 și 24 de rachete antinavă de tipul Harpoon cu o rază de acţiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a ameninţa navele ruseşti şi ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

„Dacă Putin persistă (în menţinerea blocadei), Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave ruseşti, întrucât ele nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, argumentează Clark.

Scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, plus multe alte pierderi substanțiale au făcut Rusia să fie într-un dezavantaj.

Surse din Congres au spus că ar fi dispuse câteva ţări să trimită rachete Harpoon în Ucraina. Un al treilea ofiacial a declarat faptul că precum restul, aceste țări nu vor să fie primele și singurele care oferă aceste rachete Ucrainei de frica unor represalii. Însă dacă una s-ar angaja atunci ar exista un exemplu de urmat și ar mai fi trimis asemenea rachete în continuare, a adăugat tot el.

Care ar fi soluțiile?

Naval Strike Missile (NSM) poate fi lansată de pe coasta ucraineană şi are o rază de acţiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puţin de 14 zile de instruire pentru a putea opera cu acest tip de armament.

NSM-urile sunt considerate ca fiind mai puţin dificile din punct de vedere logistic decât Harpoon, sursele Reuters au afirmat. NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile, care sunt disponibile, şi focoase din Norvegia pentru a simplifica transportul

Celelalte surse au afirmat în continuare că SUA încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obţină NSM şi lansatoare de la aliaţii europeni. O altă opţiune ar fi ca Norvegia să doneze NSM Ucrainei, idee susţinută de membrii parlamentului norvegian, conform surselor din Congres.

Ministerul norvegian al Apărării nu a vrut să comenteze pentru Reuters dacă ia în considerare o contribuţie suplimentară în arme şi echipamente de apărare pentru Ucraina. Aprobarea pentru armele cu licență americană trebuie să treacă de la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii care primeşte instrucţiuni de la Casa Albă.

În ultimele săptămâni, administraţia Biden a decis să trimită obuziere tractate M777, care ar putea fi desfăşurate mai rapid şi expediate în cantităţi mai mari, au spus doi dintre cei trei oficiali americani. Cei doi oficiali americani au mai afirmat că trimiterea M270 sau a unui sistem similar precum M142 HIMARS va fi luată în considerare pentru Ucraina după ce Congresul a aprobat joi un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina (asistenţă militară, economică şi umanitară).