În cursul vizitei la Bucureşti cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de parteneriat între România şi Banca Mondială, acesta a subliniat că România are nevoie să continue pe calea unui management macroeconomic bun, deoarece altfel va fi foarte dificil să crească şi să îmbunătăţească standardul de viaţă al populaţiei. 

Totodată, oficialul Băncii Mondiale a apreciat evoluţia economică a României din perioada recentă, însă a atras atenţia că, pe viitor, trebuie să îşi diversifice sursele de creştere economică. 

”Dacă în urmă cu 25 de ani, în 1991, cineva ar fi spus că, în 2016, România va fi membră a Uniunii Europene de nouă ani deja, nimeni nu ar fi crezut. Deci, cred că acesta este primul lucru pe care îl pot spune, că în cei 25 de ani s-au petrecut multe lucruri, şi multe pozitive. Aş vrea să menţionez câteva aspecte. Primul este acela că România, care este acum parte a Europei, a fost capabilă să crească foarte repede din punct de vedre economic, pentru o perioadă lungă de timp. Asta înseamnă că, după contracţia iniţială, care a avut loc la căderea zidului Berlinului şi cortinei de fier, după criza de la început, dureroasă pentru mulţi oameni, au avut loc multe îmbunătăţiri în condiţiile de trai ale românilor”, a spus oficialul.  

Acesta a adăugat că România a avut succes în tranziţia către economia de piaţă, românii fiind bine înzestraţi pentru a vorbi limbi străine. ”Când am vizitat România, student fiind, am mers cu trenul din loc în loc şi mă întrebam dacă mă voi înţelege cu cineva. Peste tot unde am mers, fie cu franceza, engleza sau germana, am putut să mă înţeleg cu aproape toată lumea. Deci cred că România s-a descurcat bine din punct de vedere economic”, a punctat el. 

Apoi, potrivit oficialului, deşi s-au realizat multe în ceea ce priveşte accesul la educaţie, având în vedere că, în prezent, oamenii aleg învăţământul superior în număr mai mare decât în anii precedenţi, iar beneficiile în domeniul sănătăţii de asemenea s-au îmbunătăţit mult, mai sunt totuși aspecte la care trebuie să se lucreze. 

”Banca Mondială a finanţat numeroase proiecte, în total 12,5 miliarde de dolari în cei 25 de ani. Asta înseamnă mult, dar, în realitate, mai important este dacă Banca Mondială a fost un partener de încredere pentru România în această perioadă. Ce aduce Banca Mondială? Aduce experienţa din celelalte ţări către România. Deci, dacă vrei să reformezi sistemul de educaţie, dacă vrei să îmbunătăţeşti infrastructura, noi spunem care sunt opţiunile, cum trebuie să o faci. Asta nu înseamnă că Banca Mondială ştie cel mai bine, dar putem aduce în România cunoştinţele necesare, spunem cum au făcut alţii şi care sunt opţiunile”, a mai spus Cyril Muller. 

(Sursa: Agerpres)