Economiile net importatoare de petrol ca cele din Zona Euro, Japonia şi Statele Unite ale Americii vor fi marii beneficiari ai scăderii preţurilor petrolului, dar efectele nu se vor face simţite uniform în toate sectoare economice, avertizează economiştii PwC.

 “Unele companii mari nu vor simţi beneficiile imediat din cauza faptului că au folosit instrumente de hedging pentru a se proteja de riscul creşterii preţului petrolului sau pentru că au contracte pe termen lung cu furnizorii lor”, explică Richard Boxshall, economist senior al PwC.

„Consumatorii casnici ar putea avea, de asemenea, de așteptat pentru ca reducerile prețului petrolului să fi parcurs lanțul de aprovizionare şi să se facă resimţite în preţurile produselor.”

Odată cu începerea în Zona Euro a programului de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1,1 trilioane de Euro, economiştii PwC avertizează că moneda unică europeană s-ar putea deprecia şi mai mult în faţa dolarului. De asemenea, îndoielile legate de menţinerea Greciei în Zona Euro ar putea să pună presiune pe moneda unică.

„Ne aşteptăm ca relaxarea cantitativă (QE) să producă un impuls pe termen scurt economiei europene prin creşterea creditării şi a exporturilor nete. Dar reformele structurale, cum ar fi cele ale pieţei muncii,  sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea potenţialului de creștere pe termen lung al Zonei Euro ", avertizează Richard Boxshall.