Ministerul Apărării nu încetează să uimească prin demonstrația noutăților primite în dotare în ultima vreme. Paradele desfășurate în 28 de orașe-erou și în locurile de dislocare a statelor-majore ale districtelor militare, ale flotelor, ale armatelor, flotilelor și corpurilor de armată au adunat peste 2,4 mii de unități de tehnică auto, tehnică cu șenile și de aviație, precum și 20 de nave de suprafață, submarine și nave de întreținere.

De la retro la clasic

Cei mai populari participanți la majoritatea paradelor militare organizate în Rusia au fost faimoasele tancuri T-34-85, considerate unul dintre simbolurile Victoriei și recunoscută de mulți experți străini ca fiind cel mai bun tanc din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. O altă raritate legendară a fost sistemul de artilerie reactiv de câmp BM-13 „Katyușa”. În parada desfășurată la Murmansk, în coloana cu tehnică istorică a defilat petrolierul american „Sherman Firefly”, care a fost ridicat la suprafață din Marea Barenț și restaurat. Aparatul are o masă de luptă de peste 30 de tone, tunuri de calibru de 75 până la 105 mm (în diferite modificări).

Tehnica istorică a fost larg reprezentată la Volgograd, unde au defilat faimoasele automobile militare americane „Willis”, unul dintre primele ATV-uri sovietice GAZ-69, camionul ZIS-5 și o motocicletă de mare gabarit M-72, produsă în serie mare în URSS în perioada 1941-1960.

Între alte aparate de tehnică istorică ce s-au remarcat în parada din 24 iunie se numără camionul GAZ-АА, ATV-ul de armată sovietic GAZ-67, un dispozitiv de artilerie autopropulsat SU-100 și un dispozitiv sol-aer de calibru 23 mm ZU-23, primit în dotare în Uniunea Sovietică în 1960.

În marea unitate de rachetă de la Ioșkar-Ola a Trupelor de rachetă cu destinație specială a fost prezent pentru prima dată un un exemplar restaurat al tancului T-55 și pistoale de diviziune de 76 milimetri, model 1942 ZIS-3.

Tehnica retro a defilat și la Habarovsk. În afară de tancul Т-34 și de „Каtiușa” au putut fi văzute tancul greu IS-3, lansat în producție de serie în ultimele zile ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei și care nu a reușit să ia parte la lupte. În coloană a trecut și dispozitivul greu autopropulsat de artilerie de pe timpul războiului Su-152, construit pe baza tancului KV-1, și tunul ML-20, înarmat cu un obuzier greu de 152 de milimetri.

De la Arctica la tehnica cu destinație specială

Fără îndoială, Parada de la Moscova a fost cea care a avut cea mai mare amploare în ceea ce privește numărul de participanți și de tehnică prezentată – în total, 216 de unități, dintre care mai mult de 20 au fost prezentate pentru prima dată.

Dar și în capitala Uralului, Ekaterinburg, de exemplu, au defilat coloane mecanizate de tehnică vopsite în culoarea subunităților arctice – este vorba de tancurile T-80BV, de transportoarele blindate BTR-82AM, de camionete ușoare „UAZ” cu turelă pentru mitraliere cu calibru mare, snowmobile A-1, precum și automobilul blindat „Tigr”, aparținând marilor unități cu destinație specială din Districtul Militar Central. În coloană au fost și autoșenilele pentru recunoaștere și supraveghere AM-1. Aceste aparate ale trupelor cu destinații speciale au putut fi văzute pentru prima dată și la Stavropol, și la Ussuriysk.

Tehnica subunităților cu destinație specială a fost larg reprezentată și la Tula. La această paradă au participat luptători ai Forțelor pentru operațiuni speciale ale Ministerului Apărării. Aceștia au trecut prin piața centrală a orașului în propria tehnică de luptă – motocicle electrice de la concernul „Kalașnikov”, ATV-uri, autoturisme Toyota Hilux și automobile blindate „Tigr-M SpN”. A putut fi remarcată, de asemenea, o nouă mașină de recunoaștere blindată (BRM) „Mars-2000” pe șasiu BTR-82. Aceasta a fost prima sa apariție în public.

Dar cel mai mare interes l-a trezit o altă noutate – automobilul blindat „Viking”. Mașini de acest gen erau folosite înainte de Centrul cu destinație Specială al Serviiului Federal de Securitate. Pentru „Viking” a fost luată ca bază KamAZ-4911 Extreme, care participă la faimoasele curse Dakar. Chiar a existat o informație potrivit căreia în faza de proiectare și de fabricare a acestor mașini, la teste au luat parte piloții echipei KAMAZ-mastera. Cu o greutate de 19 de tone (cu mașina plină – peste 22 de tone), „Viking” este echipat cu un motor de 17 litri cu o putere de 883 l/sec și cu o cutie de viteze mecanică ZF (16 viteze). Mașina este echipată cu un sistem special de supraveghere a câmpului de luptă. Camerele video instalate pe întreg perimetrul permit întregului echipaj să urmărească ce se întâmplă.

Nu a fost uitat nimic

La parade au participat și multe dintre modelele de luptă sovietice. La Cita a putut fi văzut dispozitivul autopropulsat de deminare UR-77 „Meteorit”, creat pentru realizarea de pasaje pe câmpurile minate, chiar și în timpul luptei. Mai simplu spus, acest dispozitiv realizează ceea ce înainte făceau manual geniștii, riscându-și viața. Iar pentru că după utlizarea acestuia pământul tremura din cauza exploziilor puternice, dispozitivul a fost denumit „Șarpele Gorînîci”. La ora actuală UR-77 este considerat cel mai bun sistem de deminare de la distanță din lume. Se așteaptă ca în următorii ani „Șarpele Gorînîcă” să primească încărcături noi, chiar mai puternice și mai eficiente.

A participat activ la parade și tehnica Trupelor de desant aerian – BMD-4 și BTR-MDM „Rakușka”, șalupe de remorcare cu motor BMK. Pentru prima dată a fost prezentată mașina de fum TDA-3.

Tancurile arcticeTt-80BVM, recent intrate în dotarea trupelor, au putut fi văzute la Murmansk, iar T-72B3M cu caracteristici de luptă îmbunătățite au putut fi văzute la Belogorsk, în regiunea Amur.

Secretele de șoc

În unele orașe a putut fi văzut noul sistem reactiv de foc în salve de 122 de milimetri „Тornado-G”, care a intrat în Armata Rusiei înlocuind nu cu mult timp în urmă (în 2014) renumitul „Grad”.

O altă variantă a acestei arme, de calibru mai mare (300 de milimetri), „Тornado-S” („Smerci” modernizat), a fost prezentat pentru prima dată la parada de la Moscova. Contractul privind efectuarea de livrări ale acestui sistem a fost semnat la forumul „Armija-2016”.

În Sank-Petersburg a putut fi văzută tehnica subunităților poliției militare – automobile speciale UAZ „Pick-Up” și „Lada Vesta” , iar la Samara – UAZ „Patriot” cu mitraliere de calibru mare „Kord” și automobile blindate „Tigr-M SpN”.

În componența coloanei mecanizate care a trecut prin Novorossiysk au fost prezentate complexe de rachete anti-navă de coastă mobile „Bastion”, complexe de artilerie autopropulsate anti-navă „Bereg” și complexul de coastă de explorare a spațiului aerian și de suprafață „Monolit”.

Complexele de coastă „Bal” și „Bastion” au putut fi văzute și la Kaliningrad, unde au fost prezente 75 de unități de tehnică aflată în dotarea marilor unități și unități ale Flotei Baltice. Dintre noutăți amintim complexul dirijat de la distanță și robotizat „Platforma-M”. Tot la Kaliningrad a putut fi văzut tunul de mare calibru „Gianțint”, mașinile autopropulsate de artilerie „Gvozdika” și complexe „Panțîr-S1”.

Un număr record de tehnică militară a fost prezentat și la Novosibirsk – 76 de unități. În coloana mecanizată au putut fi văzute complexe de aparate de zbor fără pilot „Orlan-10” și „Eleron”. În marile unități de artilerie ale Districtului Militar Central au intrat pentru prima dată în dotare în 2019 subunități speciale ale aviației fără pilot.

În regim fără pilot

O altă noutate prezentată la parada de la Novosibirsk este dispozitivul de artilerie autopropulsat (2S23 „Nona – SVK”. Această tehnică a fost folosită nu cu mult timp în urmă la exercițiile împreună cu „Orlan-10”. „Nona-SVK” a fost folosit cu succes în condiții de teren montan.

Forțele speciale din Novosibirsk au fost prezentate pentru prima dată în aliniere de paradă împreună cu cele mai noi automate Kalașnikov AK-12, care au intrat în dotare în marea unitate cu o destinație specială la sfârșitul lunii martie 2020. Aceast automat de un nivel nou în comparație cu versiunile anterioare ale automatului AK-74M și AKM are o precizie sporită, ergonomie și poate trage din orice poziție.

La Volgograd au putut fi văzute foarte rarele modele de obuziere autopropulsate de 120 de milimetri robe de 120 mm „Host”, complexul anti-tanc „Șturm-S” și mașina de reparații și evacuare REM-CL.

La Voronej au defilat la paradă noile mașini de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor RHM-4, pe baza BTR-80, precum și primul complex de luptă radio-electronică „Palatin-A” din Forțele Armate ale Federației Ruse. Acesta este cel mai nou complex de înaltă mobilitate de luptă radio-electronică de nivel operativ tactic care la sfârșitul anului 2019 a intrat în dotarea trupelor Districtului Militar de Vest. Capabilitățile aparaturii sale permit „orbirea” inamicului în diapazoane de unde scurte și ultra-scurte, precum și primarea acestuia de conexiune celulară.
În Smolensk au trecut pentru prima dată în coloană complexe de apărare anti-aer pe șenile „Tor” și „Buk”. Tot aici au putut fi văzute complexele de rachete sol-aer „Osa”, complexul de rachetă sol-aer „Igla” și complexele de explorare „Aistenok”.