„Cred că există în aceste declaraţii (n. red. ale lui Emmanuel Macron) o lipsă de înţelegere a modului în care se derulează conflictul şi, în mod clar, de informaţii în Franţa cu privire la poziţia părţilor” beligerante, a declarat liderul rus, în timpul unui summit al ţărilor foste republici sovietice, care s-a petrecut în Kazahstan, a informat publicația AFP.

Liderul rus a adăugat că afirmaţiile lui Macron sunt „incorecte” şi „inacceptabile”, precizând va discuta cu liderul francez despre aceasta „dacă se va ivi ocazia”.

Macron: Rusia caută să provoace dezordine pentru a ne slăbi şi a ne diviza pe toţi

Miercuri, 12 octombrie, într-un interviu acordat pentru postul France 2, Emmanuel Macron a acuzat Rusia că „a făcut jocul” Azerbaidjanului cu „o complicitate turcă”, în faţa Armeniei şi că îşi continuă „manevra de destabilizare” în Caucaz.

Rusia s-a amestecat în acest conflict, ea a făcut în mod clar jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă, şi a revenit acolo (n. red. în Caucaz) pentru a slăbi Armenia”, a afirmat Macron. „Este o manevră de destabilizare a Rusiei care, în Caucaz, caută să provoace dezordine pentru a ne slăbi şi a ne diviza pe toţi”, a adăugat preşedintele francez.

Armenia, care este aliata Rusiei şi Azerbaidjanul, care are susținerea Turciei, s-a confruntat în ultimele trei decenii, în 2020 şi, respectiv, în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

UE și SUA au intervenit în negocierile de pace din Caucaz

În urma războiului din 2020, au decedat peste 6500 de militari şi s-a încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia. Armenia a cedat teritoriile pe care le controla de decenii, iar Moscova a delegat circa 2000 de militari care să supravegheze acest armistiţiu fragil.

Uniunea Europeană şi SUA s-au implicat în negocierile pentru un tratat de pace în Caucaz, în timp ce Moscova este ocupată de campania militară din Ucraina.

În ultima lună, cel puţin 286 de persoane au fost omorâte în confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan. Luptele au fost printre cele mai sângeroase între cele două ţări din Caucaz de după războiul din 2020.

Vladimir Putin i-a invitat, vineri, 14 octombrie, pe premierul armean Nikol Paşinian şi pe preşedintele azer Ilham Aliev la o nouă reuniune care a avut loc în Rusia.