Preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov a declarat că premierul rus Vladimir Putin nu va participa la summit-ul energetic care se desfăşoară aceste zile la Sofia. Motivaţia oficială a fost diferenţa de opinii în materie de chestiuni energetice.

În planurile Rusiei nu mai coincid deloc cu interesele Bulgariei. Concret, Rusia dorea să cheltuie cât mai puţin posibil cu conducta South Stream şi pentru acest lucru dorea ca tranzitul să fie efectuat prin reţeaua naţională bulgară de transport. Astfel, Rusia ar avea dreptul de a obţine detalii despre reţea şi chiar de a prioritiza transportul de gaze după bunul plac. Bulgaria a cerut Rusiei să investească în construcţia unei noi conducte care să fie folosită exclusiv pentru transportul gazului din South Stream, iar pentru implementarea ei să fie utilizată mână de lucru bulgărească.

În plus, în cadrul acestui forum, se va semna primul memorandum de înţelegere asupra unui viitor contract prin care Bulgaria va achiziţiona gaze de la Egipt. Mutarea bulgarilor este motivată de instabilitatea Rusiei ca furnizor de gaze.

Interesant pentru România este faptul că, în cadrul acestui contract, partea bulgară se angajează să caute  în regiune pieţe de distribuţie pentru gazul egiptean. Rămâne de văzut care ar fi, în viitorul apropiat oferta bulgarilor pentru intermedierea pe piaţa românească a gazului egiptean, sau dacă administraţia de la Bucureşti se va arăta interesată de această soluţie pentru ieşirea din situaţia de a depinde de importurile de gaz rusesc.