Semnarea acordurilor de cooperare arată că vizita a permis „dezvoltarea relaţiei de parteneriat strategic” între cele două ţări, a declarat preşedintele Hu Jintao. Cele două state sunt „aproape de ultima etapă a negocierilor pentru furnizarea de gaz rusesc pe piaţa chineză”, le-a declarat Vladimir Putin jurnaliştilor. Compania rusă Gazprom şi China National Petroleum Company (CNPC) au semnat în 2009 un acord cadru pentru transportul a aproape 70 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în China în următorii 30 de ani. Un contract nu a fost încă semnat, discuţiile dintre cele două părţi blocându-se din cauza unui diferend asupra preţului gazului. De asemenea, o vizită a preşedintelui Hu Jintao în iunie la Moscova nu a permis realizarea de progrese în acest dosar.
Conform AFP, Rusia este primul producător mondial de energie şi China principalul său consumator. „Intenţionăm să creăm noi rute energetice. Vom dezvolta o cooperare mai strânsă în domeniul energiei nucleare bazate pe ultimele tehnologii mondiale, ţinând cont de toate riscurile, care sunt aproape de zero”, a adăugat premierul rus, la şapte luni după accidentul de la Fukushima din Japonia.
Ministerul chinez de Externe a anunţat că responsabilii celor două ţări au semnat deja 16 acorduri economice şi comerciale „în sectoarele transferului de tehnologii, al cercetării şi al dezvoltării de resurse miniere”. Vladimir Putin, care efectuează prima sa vizită peste hotare de la anunţul privind candidatura sa la alegerile din 2012, se află în fruntea unei impozante delegaţii de 160 de persoane, printre care şefii marilor grupuri economice ruseşti. China şi Rusia, ale căror schimburi comerciale ar urma să atingă 80 de miliarde de dolari în acest an, intenţionează să le ridice valoarea acestora la 100 de miliarde de dolari până în 2015 şi la 200 de miliarde în 2020.

Sursa: Agerpres