Istoricul german Wolfgang Eichwede, specialist pe problemele Europei de Est, trage un semnal de alarmă în acest context. El a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre greșelile făcut de Vladimir Putin care ar putea duce la sfârșitul regimului său.

Mai exact, într-un articol realizat pentru Weser-Kurier, istoricul susține că regimul președintelui rus Vladimir Putin s-a „împovărat cu o greutate căreia nu-i va putea face față”, el făcând referire la războiul din Ucraina care a început la data de  24 februarie.

Totodată, el susține și că rezistența va fi un factor destabilizator pentru agresor pe termen lung. Acesta a dat exemplu prăbușirea Uniunii Sovietice, sub ”supraîncărcarea sa militară imperială”.

„Și fosta Uniune Sovietică s-a prăbușit sub supraîncărcarea sa militară imperială”, adaugă el.

Istoria s-ar putea repeta

Istoricul susține că din perspectivă istorică, Putin nu doar că încalcă toate valorile ONU, dar acționează chiar și împotriva poporului pe care îl conduce. Referitor la atitudinea Europei în acest sens, Eichwede scrie că Europa va trebui să-și reducă drastic dependențele în sectorul energetic și să-și consolideze apărarea militară.

Pe de altă parte, acest lucru nu va fi deloc ușor, avertizează acesta.

„În același timp, trebuie să vedem cum ne putem menține și intensifica relațiile cu societatea și cultura Rusiei, ceea ce nu este ușor având în vedere confruntarea tot mai mare. Dar avem experiență cu aceasta din epoca sovietică.

Ucraina este o parte din noi, din Europa. Vladimir Putin nu distruge doar țara vecină, ci și pe cea a lui. Ne distruge și pe noi”, maia spune Eichwede.

Negocierile continuă

Menționăm faptul că la aproape cinci săptămâni după începerea războiului, negocierile vor continua. Astfel, de luni 28 martie și până miercuri 30 martie, delegațiile ruse și ucrainene se vor întâlni la Istanbul pentru o nouă rundă de negocieri.

Încă de duminică seară Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au discutat pe tema organizării discuțiilor ruso-ucrainene. O reacție în acest sens a venit și de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un interviu acordat duminică jurnaliștilor ruși independenți, liderul de la Kiev declara că Ucraina este pregătită să accepte „garanțiile de securitate şi neutralitate și statutul denuclearizat” cerute de Rusia. Condiția este însă ca trupele ruse să se retragă din țară.