Decizia cancelarului german Angela Merkel de a permite intrarea în Germania a peste 1 milion de refugiaţi, majoritatea sirieni, începând din 2015, a fost o ”eroare esenţială”, a apreciat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu publicat vineri de Financial Times înaintea summitului G20 de la Osaka, informează dpa.

Putin a spus că intervenţia militară a Moscovei în războiul civil din Siria, conflict care a dus la milioane de persoane refugiate sau strămutate, a fost un succes.

Şeful statului rus a argumentat că decizia respectivă a împiedicat revenirea a mii de militanţi în Rusia şi a contribuit la stabilitatea regională, evitându-se un ”haos de tip Libia”.

Pe de altă parte, Vladimir Putin l-a caracterizat pe preşedintele american Donald Trump drept ”o persoană talentată” şi a spus că, deşi planul liderului de la Casa Albă de construire a unui zid la frontiera cu Mexicul ar putea fi un pas prea mare, cel puţin Trump ”caută o soluţie” la problema migraţiei.

În ceea ce o priveşte, Angela Merkel a apărut în formă înaintea unei întâlniri cu Donald Trump în marja summitului G20 de la Osaka, după ce joi, la Berlin, a fost surprinsă tremurând puternic în timpul ceremoniei de numire a noului ministru al justiţiei german, Christine Lambrecht, eveniment desfăşurat la Berlin cu numai patru ore înaintea plecării spre Japonia.

La 18 iunie, Angela Merkel a fost cuprinsă de tremur în timpul ceremoniei de primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită în Germania. Ulterior, ea a explicat că nu se hidratase corespunzător în ziua respectivă, una caniculară.

Înaintea întrevederii cu Donald Trump, şefa executivului german a menţionat că discuţia va aborda teme precum comerţul, investiţiile germane în SUA, situaţia din Africa de Vest, combaterea terorismului şi Iranul.

Înaintea întâlnirii, Trump a numit-o pe Merkel un ”marea prieten” al său. ”Ea este o persoană fantastică, o femeie fantastică şi sunt foarte bucuros să o am ca prietenă”, a spus Donald Trump, care a salutat relaţiile comerciale dintre Washington şi Berlin.