Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat miercuri autorităților ruse să înceapă vaccinarea în masă a populației împotriva virusului care face ravagii la nivel mondial.

Acesta a mai precizat că țara pe care o conduce va produce 2 milioane de doze de vaccin în următoarele zile.

„Să începem odată treaba”, i-a spus Putin vicepremierului Tatiana Golikova, şefa Comandamentului operativ de luptă împotriva coronavirusului.

Liderul de la Kremlin a mai precizat că industria și infrastructurile sunt pregătite așa că, până la finalul săptămânii viitoare,trebuie să fie organizată activitatea cu scopul de a începe testarea în masă.

Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul Sputnik V

În cadrul Summit-ului online G20, Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze vaccinul său și altor state care au nevoie de el pentru a combate pandemia de coronavirus.

Acest vaccin împreună cu alte două vaccinuri experimentale ruseşti împotriva coronavirusului vor fi disponibile şi pentru alte state, în efortul de stăvilire a pandemiei la nivel global, potrivit liderului de la Kremlin.

Deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie ”latura umanitară” şi ”obiectivul nostru comun este să construim o ofertă de vaccinuri şi să oferim protecţie de încredere întregii populaţii la nivel global”, a mai spus Putin la summitul online.

La un alt summit, cel al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), desfăşurat marţi, preşedintele rus a îndemnat statele membre ale acestui grup să-şi unească eforturile pentru producţia acestor vaccinuri pe scară largă. ”Vaccinurile ruseşti există, ele sunt eficace şi sigure. Problema care rămâne este cea a producţiei lor de masă”, a declarat Putin.

El a precizat că ţara sa a semnat deja acorduri cu Brazilia şi India pentru efectuarea de teste clinice pentru vaccinul Sputnik V, primul anunţat de Rusia şi dezvoltat de centrul Gamaleia. El a vorbit şi despre existenţa unui acord cu China şi India pentru ”deschiderea de centre de producţie a vaccinului nostru în aceste ţări, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci şi pentru statele terţe”.

Rusia susţine că vaccinul Sputnik V, aflat în faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%. Moscova nu a prezentat deocamdată vreo documentaţie ştiinţifică despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis că cercetarea va fi publicată curând ”într-una dintre principalele reviste medicale din lume” şi va putea fi evaluată de alţi experţi.

Şi alte vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate de alte laboratoare ruseşti sunt în prezent în faza testelor clinice.

Rusia a înaintat la sfârşitul lunii octombrie Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o cerere de precalificare şi autorizare rapidă a vaccinului Sputnik V, botezat după numele primului satelit sovietic lansat pe orbită şi care, potrivit Moscovei, a fost deja administrat mai multor responsabili ruşi de rang înalt.