Printre cumpărătorii care achiziţionează aur în mod regulat s-a aflat şi Kazahstanul, care şi-a majorat deţinerile de aur în luna trecută, dar şi alte bănci centrale au fost active pe piaţă.

Până acum, achiziţiile de aur ale băncilor centrale au fost un sprijin important pentru preţul aurului, care, în urmă cu un an, a atins un nivel record. Dar, în ultimele luni, preţul aurului a coborât sub pragul de 1.500 de dolari uncia, cu 22% sub nivelul record de 1.920,30 dolari, înregistrat în luna septembrie 2011.

Potrivit FMI, rezervele de aur ale Rusiei au scăzut cu 0,37 tone în septembrie, ajungând la 1.015,1 tone, în timp ce Banca Centrală din Kazahstan a achiziţionat 2,52 tone de aur, ajungând la 137,04 tone.

Preţul aurului a scăzut în septembrie, pentru prima dată în ultimele trei luni, după ce Rezerva Federală a SUA a decis să menţină sprijinul excepţional acordat pentru relansarea economiei americane. Cu toate acestea, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că o încetinire a achiziţiilor de active efectuate de Fed rămâne posibilă până la sfârşitul anului.

Luni, preţul unciei de aur cu livrare imediată a scăzut la 1.348,51 dolari, de la 1.350,80 dolari, în 25 octombrie.

‘Ţinând cont că acei care cumpără aur sunt predominant din ţările emergente, dar şi în urma evoluţiilor din ultimele luni de pe pieţele emergente, este logic să vedem o încetinire a achiziţiilor şi utilizarea rezervelor băncilor pentru alte scopuri’, a explicat analistul Peter Richardson, de la Morgan Stanley.

Conform datelor FMI, rezervele de aur ale Canadei au scăzut la trei tone în septembrie, de la 3,1 tone, în timp ce Banca Centrală din Turcia a achiziţionat 2,9 tone de aur, ajungând la 490,3 tone. Mexicul a renunţat la 0,1 tone, ajungând la 123,5 tone, în timp ce Belarus, Kuweit, Azerbaidjan, Serbia şi Ucraina şi-au majorat deţinerile de aur.

Sursa: Agerpres