Asociaţia Europeană a Fondurilor de Investiţii cu Capital de Risc a decis să aleagă Bucureştiul pentru deschiderea primului său birou de analiză situat într-o ţară străină. Cea care a pledat pentru această alegere a fost o româncă, şefă a departamentului de cercetare din cadrul asociaţiei.

Când managementul EVCA (Asociaţia Europeană de Private Equity şi Venture Capital) a decis să înfiinţeze o divizie de analişti, Bucureştiul a fost alegerea firească pentru localizarea echipei. Head of Research la sediul central al EVCA din Bruxelles era Mirela Ene (32 de ani), o româncă născută la Târgovişte. „Acest departament are ca obiect de activitate munca de cercetare, aşa că era rolul meu să îl pun pe picioare. Eu am sugerat Bucureştiul pentru că are capital uman bun, există mulţi oameni care vorbesc fluent cel puţin două limbi străine, iar piaţa de investiţii de capital de risc are un potenţial mare de creştere“, spune Mirela Ene. „Am stabilit câteva întâlniri în România şi am venit cu şeful meu să îi prezint Bucureştiul. După vizită a fost convins că este o alegere bună“, adaugă tânăra.

Poziţia pe care a obţinut-o la EVCA a fost încununarea unei strategii de carieră pe care şi-a trasat-o încă de pe vremea când era studentă la ASE Bucureşti. Deşi părinţii au sfătuit-o ca la facultate să se concentreze numai pe studiu, tânăra s-a implicat şi în alte activităţi extraşcolare. În primul rând, în ultimii ani de facultate s-a angajat ca traducătoare pentru firmele străine care veneau să participe la expoziţiile din Capitală, dar în acelaşi timp a susţinut testele TOEFL, GMAT şi Cambridge Certificate exam, necesare pentru admiterea în universităţile din străinătate.

Atracţia multinaţionalelor

Apoi, după ce a absolvit ASE a căutat un job la o companie mare, care să aibă un brand foarte puternic la nivel internaţional. Aşa a ajuns la KPMG, unde a lucrat ca auditor o perioadă de mai bine de un an de zile. „A fost o experienţă extraordinară. Ritmul era intens, ştiam din start că, la sfârşitul unui an de muncă, doi-trei juniori vor fi daţi afară, iar alţi doi-trei nu vor fi promovaţi la nivelul următor. Oamenii din jur erau foarte buni, ceea ce te ajuta să înveţi lucruri interesante de la ei şi te forţa să ţii ritmul cu cei mai buni“, îşi aminteşte Mirela Ene. Dar, deşi jobul era foarte bun, tânăra a decis să urmeze exemplul surorii sale mai mari, care în acel moment era înscrisă la un doctorat în matematică la Paris, şi să plece la studii în străinătate. În anul 2000, a obţinut de la fundaţia Soros o bursă de studiu care acoperea toate taxele de şcolarizare şi cheltuielile curente pentru a urma un MBA, iniţial la Budapesta, iar apoi la Case Western Reserve University din Statele Unite. După finalizarea programului de MBA din Ohio ca şefă de promoţie, a decis să mai rămână o perioadă de şase luni pe un post de cercetător în cadrul catedrei de finanţe a universităţii americane. La finele acelui stagiu a hotărât să se întoarcă în Europa. „În momentul în care soţul meu a obţinut un job în Bruxelles, la Procter&Gamble, am decis să vin şi eu aici. Am aflat de la o agenţie de recrutare specializată pe domeniul financiar că EVCA angajează un research officer“, explică Mirela Ene cum a ajuns în poziţia deţinută în prezent. Experienţa de auditor din România, cea de cercetare din SUA şi MBA-ul au contat în decizia de angajare. În plus, a contat faptul că avea deja o expunere internaţională şi că trecuse două examene de CFA (Chartered Financial Analyst).

Peste cinci ani se vede tot în domeniul financiar, ducând la nivelul următor jobul de acum şi nu exclude din start o întoarcere în ţară. „Am o slujbă foarte interesantă, diversă ca responsabilităţi, nu va fi uşor să decid ce va urma după EVCA. Oportunităţi profesionale interesante există în Bucureşti, deci m-aş vedea lucrând pe proiecte interesante, deşi oraşul nu mi se potriveşte ca stil de viaţă. Este prea poluat, congestionat, cu spaţii verzi puţine. Nu se ştie niciodată, am învăţat că în viaţă e bine să ţii toate opţiunile deschise“, conchide Mirela Ene.

«Eu am sugerat Bucureştiul pentru că piaţa de investiţii de capital de risc are un potenţial mare de creştere.»
Mirela Ene, Head of Research EVCA

EVCA in România

ECHIPA din Bucureşti are deja opt angajaţi, care se ocupă cu colectarea, auditul şi agregarea statisticilor referitoare la activitatea fondurilor de investiţii de tip private equity şi venture capital din toată Europa. Analizele sunt efectuate pentru EVCA, dar şi pentru alte 15 asociaţii naţionale de private equity. Organizaţia are un director român care îi raportează Mirelei Ene.

ISTORIC Asociaţia Europeană de Private Equity şi Venture Capital are peste 1.200 de membrii, fonduri de investiţii cu capital de risc din Europa. Organizaţia a fost înfiinţată la Bruxelles în 1983 şi are rolul de a promova şi proteja interesele industriei de private equity şi venture capital.