Viorica Dăncilă a mai primit o veste proastă chiar în timp ce se afla în ședința PSD unde calcula câte voturi are pentru a respinge moțiunea de cenzură.

Lovitura a venit chiar de la fostul premier PSD Victor Ponta care a anunțat că a înregistrat o victorie în Parlamentul European. Mai exact, partidul pe care îl conduce – Pro România – a devenit, de marți, membru al Partidului Democrat European (EDP), formațiune ai cărei europarlamentari sunt afiliați în mod tradițional grupului ALDE din Parlamentul European. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă.

Partidul condus de fostul premier PSD ajunge astfel membru al aceluiași grup politic din care fac parte și formațiunile conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș, USR respectiv PLUS.

”Partidul Democrat European (EDP), înființat în decembrie 2004, la Bruxelles, este o formațiune politică ce are o doctrină de centru și este în favoarea integrării europene (…) Conform definiției date chiar de unul dintre fondatorii formațiunii politice europene, François Bayrou, EDP este un partid pentru oamenii care nu sunt nici conservatori, nici socialiști. De la începutul celui de-al șaselea Parlament European, din 2004-2009, EDP a constituit un grup parlamentar comun cu Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), numit Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa. Deși deputații ALDE și EDP continuă să stea împreună, în același grup parlamentar, cele două partide politice europene rămân entități separate”, se arată în comunicatul transmis de Pro România.

Sâmbătă, atât USR, cât și PLUS, au decis prin vot să îi trimită pe cei opt europarlamentari pe care i-a câștigat Alianța 2020 la alegerile din 26 mai în grupul ALDE din Parlamentul European. În acest context, liderul USR, Dan Barna, a declarat că nu se pune problema afilierii Pro România la grupul ALDE din PE

De altfel, Ponta a mai dat o lovitură celor de la PSD. Un deputat social-democrat a anunțat că trece la Pro România. Este vorba despre Mihai Valentin Popa care a fost ales în Brașov și care a mai plecat din PSD și anul trecut pentru a fi la Pro România, însă după 48 de ore s-a întors la social-democrați. Plecarea a avut loc chiar înainte de depunerea de căttre PNL a moțiunii de cenzură în Parlament. Votul urmează să fie dat săptămâna viitoare.