Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în cosmos. Numai că astronautul nu are documente justificative nici pentru perioada în care s-a pregătit pentru a participa la misiunea Soiuz 40, nici pentru cele 7 zile petrecute în spaţiu.
La 1 februarie 2007, Dumitru Prunariu a fost trecut în rezervă, prin decret prezidenţial, la propunerea fostului ministru al Apărării, Sorin Frunzăverde. La acea dată, astronautul avea gradul de general-maior.

În 2011, după ce i-a fost recalculată pensia, singurul român care a fost în spaţiu a primit cu 70% mai puţini bani. Motivul: nu s-au găsit nicăieri documente justificative pentru perioada în care s-a pregătit în fosta URSS pentru zborul în cosmos. Astronautul a explicat, la un post privat de televiziune, că nu a putut găsi documentele care atestă că a lucrat în aviaţia militară din 13 martie 1978 şi până când a revenit din misiunea spaţială.
Despre decoraţia cu care va fi distins, el a spus că este una importantă, având în vedere că îi va fi înmânată ‘de un şef de stat care nu este uşor accesibil’.
Prin zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiu, România a devenit a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.