Ministerul Finanțelor a fost, marți, epicentrul nemulțumirilor generate de recenta Ordonanță de Urgență care limitează la 300 de lei brut sporurile acordate pentru condiții de muncă periculoase. Angajații instituției au protestat chiar la ușa biroului ministrului Alexandru Nazare, cerând explicații și soluții clare. În paralel, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) acuză conducerea Guvernului de practici antidemocratice, pe fondul amenințărilor cu restructurări în masă.

Ministerul Finanțelor, loc de dezbatere între angajați și Nazăre

În a doua zi consecutivă de proteste, zeci de salariați ai Ministerului Finanțelor s-au adunat pe holul instituției pentru a discuta direct cu ministrul Alexandru Nazare. Aceștia și-au exprimat dezacordul față de tăierile salariale, în special față de plafonarea sporurilor acordate pentru condiții vătămătoare.

Ministrul a ieșit din biroul său și a purtat un scurt dialog cu angajații prezenți. El a subliniat că este dispus la dialog și la identificarea unor soluții comune.

„Cu calm, discutăm, analizăm situaţia împreună şi găsim cele mai bune soluţii, dar să ştiţi că nu ne ajută să facem…Situaţia e chiar gravă şi mă credeţi pe cuvânt”, a declarat Nazare.

În timpul discuțiilor, una dintre angajate a atras atenția că Ministerul Finanțelor este printre cele mai afectate instituții publice, în condițiile în care în alte domenii bugetare – precum sănătate, educație sau apărare – nu au fost operate reduceri similare.

O altă angajată a invitat ministrul să viziteze birourile pentru a constata direct condițiile de muncă.

„Veniţi în fiecare birou să vedem condiţiile care sunt”, i-a spus una din angajate.

Nazare a replicat că a făcut astfel de vizite în trecut și i-a invitat pe reprezentanții angajaților la dialog în biroul său. Discuțiile s-au încheiat fără un rezultat clar, ministrul retrăgându-se în birou după doar câteva minute.

„Doamnă, dar am făcut asta de fiecare dată când am ajuns în minister. Reprezentanţii dvs, îi aştept, discutăm şi găsim soluţiile”, a răspuns ministrul Finanţelor.

Alexandru Nazare
SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Nazare

FNSA acuză represalii și amenințări cu restructurări

Într-un comunicat transmis presei, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a reacționat vehement la informațiile privind o posibilă reducere cu 30% a personalului din administrația publică. Măsura ar fi fost transmisă de Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, pe fondul protestelor bugetarilor.

FNSA califică această decizie drept o „formă mascată de represiune” și o metodă de „epurare administrativă”, specifică regimurilor totalitare.

Conform declarațiilor liderului sindical Bogdan Șchiop, scopul acestei acțiuni ar fi intimidarea celor care și-au exprimat public nemulțumirea față de politicile Guvernului.

Reprezentanții federației susțin că în loc să răspundă cu reforme reale, Guvernul ar încerca să reducă la tăcere salariații vocali, prin amenințări directe și restructurări arbitrare.

Sindicaliștii mai reclamă și faptul că, în timp ce angajații sunt vizați de tăieri, aparatul administrativ este în continuare extins prin numirea de noi consilieri, vicepremieri și alți demnitari.

„Acest atac la adresa dreptului la protest şi a libertăţii de exprimare reprezintă o gravă deviere de la normele statului de drept.

În orice stat democratic, care respectă dreptul salariaţilor de a-şi manifesta nemulţumirea împotriva politicilor injuste promovate de un Guvern, solicitând reforme reale în vederea reducerii cheltuielilor publice şi a risipei bugetului, prim-ministrul ar fi sancţionat aceste practici, prin demiterea imediată a celui ce le promovează”, se menționează în comunicatul semnat de Bogdan Șchiop.

FNSA anunță că va sesiza organismele internaționale cu privire la aceste practici și își afirmă intenția de a sprijini juridic toți angajații supuși abuzurilor.

„Ne vom apăra colegii prin toate mijloacele legale, nu vom ceda în faţa abuzului de putere menit să instaureze frica şi vom sesiza organizaţiile internaţionale responsabile cu protecţia drepturilor salariaţilor despre demersurile Sefului Cancelariei Prim-ministrului, care foloseşte în mod abuziv însemnele Uniunii Europene”, mai afirmă preşedintele FNSA.

Val de proteste în mai multe instituții publice

Nemulțumirile nu s-au limitat doar la Ministerul Finanțelor. Marți, proteste spontane au avut loc și în fața Primăriei Capitalei, dar și la Curtea de Apel București, unde angajații s-au îndreptat apoi către sediul Ministerului Justiției.

Sindicaliștii avertizează că, în lipsa unui dialog real și a retragerii măsurilor considerate abuzive, activitatea instituțiilor publice riscă să fie blocată. Mai mult, există temeri legate de imposibilitatea achitării salariilor și pensiilor, în cazul în care protestele vor continua sau se vor intensifica.

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență recent adoptate, sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă vor fi plafonate la 300 de lei brut, măsură valabilă începând cu 1 iulie și până la finalul anului. Angajații afectați consideră că această măsură este discriminatorie și nu reflectă condițiile reale în care își desfășoară activitatea.

Situația tensionată din sectorul bugetar pare să se adâncească, în lipsa unor măsuri clare de reconciliere și a unei comunicări eficiente între autorități și salariați.