Protecția mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice. Ministru Tanczos Barna a spus-o direct

În mesajul publicat pe pagina de socializare, ministrul Tanczos Barna a precizat că problema poluării râurilor este una reală și că aceasta trebuie combătută cu soluții concrete. Ministrul Mediului a adăugat că s-a lucrat la găsirea acestor soluții și că rezultatul lor se vede deja.

„Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluții concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât și la nivelul specialiștilor din România și Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluții pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deșeuri transportate din râurile din România către Ungaria”, spune ministrul Mediului.

Ministerul lucrează pentru a menține râurile curate

Ministrul Mediului a mai spus că ministerul pe care îl conduce lucrează în continuare pentru ca râurile să rămână curate. Tanczos Barna spune că a fost dezvoltată o soluție pentru a elimina deșeurile plutitoare din vestul țării.

„Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menține râurile curate. Astfel: – specialiștii de la Apele Române au dezvoltat o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării.

Anul trecut la Tulca a fost pus în funcțiune primul colector de deșeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crișului Repede. Alte patru colectoare de deșeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme”, mai arată ministrul Tanczos Barna.

Amenzi și campanii pentru menținerea curățeniei

În același mesaj, Tanczos Barna a adus în discuție și OUG care prevede amenzi pentru cei care ard, incendiază sau îngroapă gunoiul, precizând, de asemenea, și inițierea campaniei Curățăm România.

”La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiția abandonării deșeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice și 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Am inițiat campania Curățăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie și cetățenii se gândesc la gestionarea deșeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat mai mult de 300 de acțiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deșeuri de pe cursurile râurilor.

Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine și să ajungă ulterior la reciclare”, a mai scris ministrul Mediului.