"Telefoanele mobile au o serie unică, un cod după care operatorul le recunoaşte atunci când ele sunt folosite în reţea. Acest cod se obţine uşor tastând *#06#. M-am gândit că ar fi foarte util pentru fiecare dintre noi ca atunci când pierdem sau ni se fură un telefon să putem să blocăm acest telefon în toate reţelele din România astfel încât hoţul să nu-l mai poată utiliza, prin urmare să nu existe o miză pentru furtul telefoanelor mobile", a afirmat Oajdea într-o confernţă de presă.

El a arătat că acest cod al telefoanelor mobile se poate rescrie doar pentru aparatele vechi, fabricate înainte de 2005, care nu reprezintă o miză pentru hoţi.

"Eu cred că printr-o reglementare simplă putem stopa în mare parte furtul telefoanelor mobile. Nu cred că cineva va mai fura un telefon mobil când ştie că nu-l poate utiliza", a arătat democrat-liberalul.

El a explicat că în această propunere legislativă a prevăzut şi obligaţia operatorului de telefonie mobilă de a reţine toate datele cartelelor SIM care au fost introduse în telefon şi de a le prezenta organelor de anchetă.

"Astfel, oricine ia în mână un telefon şi introduce SIM-ul în el, operatorul vede numărul cartelei, proprietarul dacă este vorba de un abonament şi putem foarte uşor să prindem hoţul", a adăugat Oajdea.

El a susţinut că proiectul său de lege este un pas într-o direcţie corectă, iar dacă va fi adoptat, furtul telefoanelor mobile va fi anihilat în mare parte.