Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat autorităților centrale să oprească valul de persoane care vin din afara țării și sunt introduse în carantină în București și Județul Ilfov.

Firea a precizat că, în cazul românilor veniți din Italia și Spania, este vorba de zeci de mii de persoane pentru care trebuie asigurate spații de caratină și că, în acest ritm, sistemul medical din Capitală va intra în colaps.

Primarul General a oferit și o soluție. Astfel, Gabriela Firea a propus ca autocarele cu români veniți din zonele roșii afectate de epidemia de coronavirus să fie preluate direct de pe șoseaua de centură a Capitalei, pentru a fi direcționate direct pe autostradă în județul Constanța.

Firea a precizat că în zona litoralului Mării Negre există numeroase hoteluri care în acest moment, fiind extrasezon, sunt goale și ar putea în consecință să fie utilizate pentru cazarea persoanelor aflate în carantină.

”Suntem într-un cerc al absurdului”

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, care ia parte la toate şedinţele Comitetului pentru Situaţii de urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti, a anunțat încă de joi că nu mai există capacitatea de a introduce în carantină instituţionalizată pe nimeni, iar cele trei centre din Bucureşti sunt pline.

”Primarul General discută permanent cu prefectul Capitalei, care ştie această situaţie, dar suntem într-un cerc al absurdului”, a spus Bădulescu.

El a precizat că în centrele de carantină obligatorie instituţionalizată intră cei care vin din Italia, restul stau în izolare la domiciliu, adică cei care vin din Franţa şi Spania.

Bădulescu a explicat şi ce înseamnă carantina instituţionalizată – ”două săptămâni persoana din acea zonă e în custodia statutulu, statul supraveghează starea ei de sănătate până se îndepărtează vulnerabilitatea”.