Aderarea Ucrainei la NATO. Ce propune Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO înaintea lui Jens Stoltenberg, a formulat o propunere conform căreia Ucraina ar putea adera la alianța militară, cu condiția excluderii teritoriilor ocupate de Rusia. Rasmussen susține că această aderare parțială ar transmite un avertisment către Moscova, evidențiind că Rusia nu poate împiedica Ucraina să se alăture NATO, conform relatărilor The Guardian.

„A venit timpul să facem următorul pas şi să lansăm o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO”, a declarat Rasmussen.

Fostul secretar general al NATO a răspuns și la întrebarea dacă aderarea Ucrainei la NATO nu ar însemna, automat, intrarea NATO în război cu Rusia.

„Credibilitatea absolută a garanţiilor prevăzute la Articolul 5 ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean din cadrul NATO şi astfel ar elibera forţele ucrainene pentru a merge pe linia frontului”, a explicat Rasmussen. „Pentru ca Articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar pentru Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va fi întâmpinată cu un răspuns”, a adăugat el.

Cine este Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen și Andri Iermak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au colaborat intens, în special în pregătirea summitului NATO de la Vilnius din acest an. În ciuda speranțelor Kievului, reuniunea liderilor din Alianța Nord-Atlantică s-a încheiat fără a oferi Ucrainei o invitație de aderare.

Conform informațiilor furnizate de The Guardian, Rasmussen și Iermak discută din nou detaliat despre poziția Ucrainei în cadrul unei noi arhitecturi de securitate europene, abordând aspecte practice legate de extinderea aderării Ucrainei la NATO.

Rasmussen, care a ocupat funcția de secretar general al NATO între 2009 și 2014 – anul anexării Crimeei de către Rusia – a subliniat că un plan de aderare parțială a Ucrainei nu ar semnala înghețarea conflictului, ci ar reprezenta, în schimb, o determinare de a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să se alăture alianței defensive occidentale.

Liderii ucraineni au resimțit profund dezamăgirea când, sub presiunea SUA și a Germaniei, summitul NATO din acest an a emis o declarație în care se menționează că Ucrainei i se va oferi o invitație atunci când condițiile o vor permite, respingând astfel explicit cererea din partea Kievului de a stabili o dată specifică pentru aderare.

Cu toate acestea, relația Ucrainei cu NATO a cunoscut o consolidare prin instituirea unui Consiliu Ucraina-NATO și prin semnarea unui acord prin care statele membre NATO vor oferi garanții bilaterale de securitate Ucrainei.