Marja de negociere în cazul tranzacţiilor imobiliare rezidenţiale a ajuns la circa 10% în luna septembrie în majoritatea oraşelor ţării, fapt ce indică continuarea tendinţei descendente a pieţei imobiliare. Marja de negociere reprezintă diferenţa dintre preţul cerut iniţial de proprietar (preţul de listare al proprietăţii) şi preţul la care se realizează tranzacţia.

„Faţă de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor părţi a crescut, astfel tranzacţiile s-au înregistrat sub preţurile de listare, astăzi negocieri de peste 10% fiind des întâlnite”, a declarat Mihaela Alexandroiu, Broker/ Owner RE/MAX Bastion, din Bucureşti.

Ea a adăugat că, tot faţă de luna iunie, preţul de listare a scăzut cu 5-10% pentru apartamentele noi şi cu circa 15% în cazul celor vechi, în timp ce preţul de tranzacţionare a scăzut cu 10-20%, ceea ce înseamnă, cumulat, o scădere a preţurilor cuprinsă între 15 şi 35%.

“În ceea ce priveşte în special capitala, estimez o scădere a preţurilor de până la 25% în cazul proiectelor noi care au vândut mai puţin de 50 % din unitatile construite”, a mai spus Mihaela Alexandroiu.

Situaţia este similară şi în alte orase, preţurile de listare continuându-şi trendul descendent. La Arad, preţul de listare şi cel de tranzacţionare au scăzut fiecare cu câte 5% faţă de luna iunie, în timp ce la Brasov preţurile de listare au scăzut cu 10% la apartamentele vechi şi chiar cu 20% la cele noi, în timp ce marja de negociere a ajuns la 10%. Acelaşi procent de 10% la marja de negociere este înregistrat şi în Timişoara, Cluj-Napoca şi Bacău.

În Piteşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au rămas la 950-1200 Euro/ mp, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%. În Bacău, comparativ cu lunile de vară, preţurile de listare au stagnat, atât pentru apartamentele vechi, cât şi pentru cele noi, iar marja de negociere este între 5- 10%, în cazul apartamentelor noi depinzând, de exemplu, de avansul plătit.

În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, în Bucureşti acestea au cunoscut o uşoară creştere în septembrie faţă de luna august, specialiştii RE/MAX arătând, însă, că acest fenomen are loc în fiecare an după lunile de vară. În timp ce o tendinţă similară s-a înregistrat la Braşov, unde scăderea preţurilor înregistrată în această vară a stimulat uşor tranzacţiile în septembrie, în alte orase (Cluj-Napoca, Constanţa, Piteşti, Timişoara etc.), numărul tranzacţiilor nu a crescut după prima lună a toamnei, pe fondul crizei mondiale a creditelor şi a creşterii dobânzilor la nivel naţional.

„Nu constatăm o revigorare a tranzacţiilor în toamnă, deşi, până la acutizarea crizei mondiale (sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie), acestea au cunoscut un oarecare trend ascendent. Toată lumea asteaptă. Cei cu bani vor să facă invesţitii cât mai profitabile şi aşteaptă să scadă preţurile în continuare, iar cei cu mai puţin bani au în prezent condiţii de creditare mult mai restrictive, iar preţurile, desi au scăzut, sunt în continuare mari pentru ei”, arată Aurelian Manolache, manager RE/MAX Expert din Constanţa. Proprietarii din oraşul de la malul mării sunt, însă, mai puţin dispuşi să lase din preţ, marjele de negociere fiind în medie de doar 5-6%.

Analiştii RE/MAX estimează că ultimele evoluţii de pe piaţa bancară – noul regulament de creditare a populaţiei stabilit de Banca Naţională a României şi creşterea dobânzilor la credite – vor duce în continuare la scăderea numărului de tranzacţii imobiliare efectuate. 

Sursa: RE/MAX